Zorg voor 'verwarde' personen op de rails gezet

Geen enkele gemeente heeft de zorg voor 'verwarde personen' al helemaal op orde, zegt burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn. Zij is voorzitter van het Aanjaagteam Verwarde Personen, dat gisteren met een eindrapport kwam.

Hoe kijkt u terug op één jaar 'aanjagen'?

"Tevreden ben je nooit, maar ik ben wel trots op de beweging die we in gang hebben gekregen. Een jaar geleden had ik nog veel collega-burgemeesters met vraagtekens in de ogen: 'Hebben wij een probleem met verwarde personen dan?' Nu is er een breed gevoel van urgentie."

Toch is het gemeenten niet gelukt om hun zaken goed te regelen. Terwijl ze afgelopen zomer een 'sluitende aanpak' hadden moeten hebben.

"Klopt. Het blijkt een te complex probleem waarvoor één jaar te kort is. Naar schatting 60 à 70 procent van de gemeenten is wel hard aan het werk om de zorg voor verwarde personen goed te regelen. De rest doet weinig en scoort een onvoldoende."

Kunt u drie dingen noemen die uw team bereikt heeft waarvan de 'verwarde personen' zelf profiteerden het afgelopen jaar?

"Iemand die in Eindhoven een psychose krijgt, kan worden opgehaald door een psycholance, een ziekenauto met gespecialiseerd personeel. Wie in Zoetermeer in een crisis belandt, komt terecht bij de Opvang Verwarde Personen in het Haagse politiebureau.

"En buren of familieleden die zich zorgen maken over een naaste in Rotterdam, kunnen zich daar wenden tot het Advies- en Meldpunt verwarde personen."

Psychiaters ergeren zich aan de term 'verwarde personen'. Die suggereert dat iedereen die zich (tijdelijk) verward gedraagt ook een psychische aandoening heeft - wat niet zo is.

"Daar hebben ze gelijk in, daarom hebben we het nu over mensen met verward gedrag. Dan is ook meteen duidelijk dat iemand die één keer een psychose heeft gehad niet zijn hele leven verward hoeft te blijven."

De psychiaters vinden ook dat er te snel naar hén gewezen wordt, naar de geestelijke gezondheidszorg. Alsof verward gedrag uitsluitend hun probleem is.

"Een jaar geleden zat iedereen naar iedereen te wijzen. Maar zo komen we er niet. Er moet ook worden gewezen naar de politie, de gemeente, de woningbouwcorporatie, de buren en de familie. Iedereen moet met iedereen samenwerken.

"Familie moet veel serieuzer genomen worden in de zorg voor verwarde personen. Ik ken een moeder van een volwassen zoon met schizofrenie. Zij weet precies: als hij belt en 'Hoi mam' zegt, dan gaat het goed. Zegt hij 'Dag Wies', dan moet er als de sodemieter een hulpverlener naar hem toe.

"Van die kennis moeten professionals profiteren."

Het ministerie van volksgezondheidheeft de gemeenten een nieuwe deadline gesteld: 1 oktober 2018 moeten ze wél klaar zijn om verwarde personen goed op te vangen. Gaat dat lukken?

"Dat zou moeten kunnen."

Welk cijfer geeft u de betrokkenheid van lokale bestuurders bij dit probleem?

"We begonnen met een mager zesje, we zitten nu op een zeven. We hebben plannen gemaakt, nu moeten we die gaan uitvoeren. Nu moeten we samen doorpakken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden