Zorg splijtzwam voor SP in Kampen

Raadsfractie laat college en eigen wethouder vallen vanwege schrappen huishoudelijke hulp

Door onenigheid in de SP over huishoudelijke hulp is het college in Kampen gevallen. SP-wethouder Sybren Gerlofsma stapte gisteren op, omdat hij geen steun meer had van de fractie. De SP in de raad is er mordicus op tegen dat de gemeente de huishoudelijke hulp schrapt, de wethouder verdedigt dat. De landelijke SP vindt dat de fractie 'de enige juiste weg' heeft bewandeld door de wethouder te laten vallen.

"Als je de zorg niet kunt binnenhalen, waarom zit je dan nog in het college? Moet je alles slikken?", motiveert SP-fractievoorzitter Richard Boddeus het intrekken van de steun voor het college van CDA, VVD, ChristenUnie en SP. Of mensen worden geholpen, moet volgens het Kampens college besproken worden aan de keukentafel. Pas als er geen familie of anderen zijn die kunnen helpen, of als mensen de hulp zelf echt niet kunnen betalen, komt de gemeente in beeld.

De SP-fractie kan hier niet mee akkoord gaan, zegt Boddeus. In de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft zijn partij beloofd dat de zorg een gemeentelijke taak zou blijven, zij voerde juist in Kampen felle actie tegen ontslagen in de thuiszorg. De partij sprong van 1 naar 4 zetels en kwam in het college. Ook SP-wethouder Gerlofsma hikte er aanvankelijk tegenaan om de huishoudelijke hulp niet meer voor iedere hulpbehoevende te vergoeden. "Maar ik ben ervan overtuigd geraakt dat dit een goede methode is, de zorg voor de meest kwetsbaren blijft gewaarborgd." Het was voor hem een verrassing dat de regeling voor de fractie een breekpunt bleek te zijn. "Ik vind de argumenten flinterdun. De SP is erg zwart-wit en dogmatisch bezig." Hij is verbolgen over de landelijke SP, die er volgens hem op heeft aangedrongen dat hij uit het college zou stappen. Gerlofsma: "De lijn van de SP is: afblijven van de zorg, en wie dat niet doet, wordt onder druk gezet."

SP-Kamerlid Tjitske Siderius heeft inderdaad contact gehad met Gerlofsma. Ze is zich van geen kwaad bewust: "Ik ben er echt niet bovenop gesprongen en heb me niet bemoeid met welke beslissing ze in Kampen moesten nemen."

Inhoudelijk staat de landelijke SP achter de fractie en niet achter de wethouder. De SP heeft nu nog 46 wethouders, vaak zorg of sociale zaken. Zo'n kwart van de gemeenten heeft dezelfde voornemens als Kampen. Voor zover Siderius het kan overzien, is daar geen enkele SP-wethouder bij betrokken.

De opgestapte wethouder in Kampen weet nog niet of hij SP-lid blijft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden