Zorg over harde ingrepen Rotterdam

rotterdam – Een operatie met ’verkeerde keuzes’ en ’gemiste kansen’. De oppositie in de Rotterdamse gemeenteraad uitte gisteren kritiek op de bezuinigingsmaatregelen die het stadsbestuur in petto heeft.

Het college – PvdA, VVD, D66 en CDA – wil volgend jaar 82 miljoen euro minder uitgeven. Dit bedrag loopt de komende jaren op, tot 225 miljoen in 2014. Dat betekent dat er in vier jaar tijd bijna 600 miljoen euro wordt bezuinigd, op een jaarbegroting van 4,4 miljard.

De hele raad is doordrongen van de ernst van de situatie. Rotterdam, toch al armlastig, heeft veel last van de economische recessie en vreest de kortingen van het nieuwe kabinet. De stad houdt er rekening mee dat het Rijk honderd miljoen euro minder zal storten in het gemeentefonds. PvdA-wethouder Jantine Kriens zegt dat ze ’verontrustende berichten’ vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten ontvangt. „Het kabinet bezuinigt 300 miljoen op de jeugdzorg, 230 miljoen op de stedelijke vernieuwing, 330 miljoen op de inburgering en 20 miljoen op de schuldhulpverlening. Dat gaat ook onze stad voelen.”

Hard ingrijpen is voor Rotterdam onvermijdelijk. Het stadsbestuur snijdt in de eigen organisatie: duizend voltijdbanen verdwijnen. Culturele en welzijnssubsidies worden afgebouwd. Diergaarde Blijdorp krijgt in 2014 nog 800.000 euro van de gemeente, nu is dat 4,5 miljoen. Het Nationaal Onderwijsmuseum raakt alle subsidie kwijt. De komende jaren sluiten veertien bibliotheken noodgedwongen de deuren.

Rotterdam zet ook een streep door de voorgenomen overkapping van de ’s-Gravendijkwal, ondanks herhaalde oproepen van de raad om dit plan door te zetten. Het college beschikt simpelweg niet over de benodigde 300 miljoen euro, luidt het antwoord nu. Het stadsbestuur wil eerst ’de bestaande klussen afronden’, zei wethouder Dominic Schrijer (PvdA, sociale zaken) gisteren. Hij gaf het in aanbouw zijnde centraal station als voorbeeld.

Tegenover de bezuinigingen staan investeringen in met name onderwijs en veiligheid. Aan het grote herstructureringsproject ’Pact op Zuid’ wordt onverminderd gewerkt.

Leefbaar Rotterdam, de grootste oppositiepartij, hekelt de ’onevenredige focus op Zuid’. „De PvdA zit hier met een knelpunt”, zegt Leefbaar-raadslid Ronald Schneider. „De grootste groep kiezers van de PvdA zit namelijk op Zuid. Maar zo bestuur je geen stad.” De partij vraagt ook om nog hardere bezuinigingen op de subsidies.

SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn sprak gisteren over ’het college van voedselbanken en charitas’. Volgens het oppositielid heeft de PvdA zich overgegeven aan een VVD-programma, waar de allerzwaksten de dupe van zijn. „De PvdA moet zich de ogen uit de kop schamen.” De Kleijn is vooral ontstemd over de aangekondigde bezuinigingen op de bijzondere bijstand.

De raad is ook bang dat er straks minder agenten in de stad zijn. Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb verliest het korps Rotterdam-Rijnmond zeshonderd banen, ondanks toezeggen van kabinet-Rutte dat er juist agenten bijkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden