Zorg kan goedkoper

Minister Klink wil 400 miljoen bezuinigen op de zorg. Elsevier deed onderzoek naar het beste ziekenhuis van Nederland en wat blijkt: Sionsberg uit Dokkum is het beste, nummer twee en drie zijn, evenals nummer een, een klein ziekenhuis. Snelle conclusie: minder bureaucratie levert betere kwaliteit het kost een stuk minder, en geld hebben we hard nodig in de zorg.

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) is een overheidsinstelling die beoordeelt of iemand zorg mag krijgen, met als doel de kosten terug te dringen in de zorg omdat men ervan uitging dat te veel mensen te veel zorg kregen of zouden krijgen. Als verpleegkundige moet ik geregeld nazorg regelen voor patiënten in het ziekenhuis. Het invullen van vragenlijsten van het CIZ is een onderdeel van mijn beroep geworden. Na het invullen, kopiëren en faxen van de lijsten krijg ik meestal een dag later telefoon van het CIZ voor nadere toelichting. Voor één patiënt ben je op zijn minst anderhalf uur bezig.

Het CIZ is volgens mij een totaal onzinnige instelling. Waarom zou ik niet direct contact opnemen met het verpleeghuis als ik denk dat reactivering noodzakelijk is voor mevrouw Bilal? Waarom moet iemand achter een bureau goedkeuring geven voor de wondzorg voor meneer Seinen?

Het afschaffen van het CIZ, dat alleen als doorgeefluik dient, levert een hoop geld op, geeft minder frustratie van verpleegkundigen die hun tijd beter kunnen besteden en zou ziekenhuizen beter doen functioneren, wat dan weer leidt tot betere zorg voor de patiënten.

Ziekenhuisdirecteuren, ga in Den Haag pleiten voor de afschaffing van het CIZ. Politiek, luister naar die directeuren zodat de zorg beter, goedkoper en leuker wordt.

Richard Boddeus is verpleegkundige in de Isalaklinieken in Zwolle

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden