Zorg inkopen met verzekering tegen krakkemikkigheid

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Mensen zouden zich moeten kunnen verzekeren tegen voorziene kosten waar ze in een latere levensfase tegen aan lopen. Een verzekering tegen krakkemikkigheid. Dan kunnen ze zelf zorg inkopen als ze dat nodig hebben.

Dat stelt Mieke Draijer vandaag in een interview met Trouw. Draijer is voorzitter van Verenso, de vakorganisatie voor specialisten ouderengeneeskunde. Tevens is zij medisch directeur van Alliade, een Friese zorggroep met zo'n 4000 cliënten.

Volgens Draijer wordt de ouderenzorg onbetaalbaar als ouderen ook niet zelf een duit in het zakje doen. Als mensen gaan sparen en betalen voor diensten en voorzieningen, komt bovendien de kritische consument naar boven, zegt Draijer. "Dan word je als oudere mondiger en ga je eisen stellen. We moeten af van de norm die in de professionele zorg geldt: 'Wij gaan u helpen, laat ú alles maar uit handen vallen'."

Draijer maakt zich zorgen of de gemeenten de nieuwe taken die op hen afkomen, aankunnen. Zoals de zorg en dagbesteding voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. "Ik betwijfel of er op het gebied van dagbesteding wel deskundigheid bestaat bij vooral de kleinere gemeenten."

DE VERDIEPING 6|7

'Zorg aan huis kan stukken beter'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden