Zorg in grote groep beter bij dementie

Dementie is permanent lijden. De patiënt voelt tijdens het ziekteproces dat hij de controle over zijn leven kwijtraakt en wordt daardoor onzeker en bang. De familieleden zijn toeschouwer van het trauma dat hun dierbare oploopt en zitten in een gecompliceerd rouwproces, waarbij ze deze dierbare heel langzaam verliezen. Foto¿s zijn gemaakt bij WZH De Strijp. (Jorgen Caris)

Kleinschaligheid is een hype geworden. Of dat de beste zorg oplevert voor dementerende mensen is echter nog maar de vraag, zo stellen deskundigen vandaag in Trouw.

Laat dementerenden zo lang mogelijk thuis wonen en zorg, als het echt niet anders kan, voor opvang in een gewoon huis in een gewone wijk. Kleinschaligheid is sinds een aantal jaar het toverwoord als het gaat om opvang van mensen met dementie. Onlangs trok staatssecretaris Bussemaker 80 miljoen uit om kleinschalige woonvormen te bevorderen.

Maar volgens cultureel antropoloog Anne Mei The, die een aantal jaar zelf in een verpleeghuis werkte en daarover het boek ’In de wachtkamer van de dood’ publiceerde, heeft het iets zeer kunstmatigs om zes willekeurige mensen bij elkaar te zetten. Zij bepleit grotere groepen, omdat dat meer keus biedt in de omgang met anderen.

Bère Miesen, als psycholoog en dementiedeskundige verbonden aan de WoonZorgcentra Haaglanden in Den Haag, stelt dat kleinschaligheid een mooi principe is maar alleen zin heeft als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. De belangrijkste daarvan is: genoeg, deskundig personeel. Maar juist in kleinschalige woonvormen schort het daar nogal eens aan. „Dementie is permanent lijden. Dementerenden hebben niet alleen verzorging nodig, maar vooral slachtofferhulp”, zegt hij.

Raymond Koopmans, hoogleraar verpleeghuiskunde, vreest voor het niveau van de medisch zorg. Hij ziet het vak van verpleeghuisarts in gevaar komen. „We hebben in Nederland apart opgeleide artsen, daar kijken ze in het buitenland echt met jaloezie naar. Je hebt kans dat je met die kleinschaligheid het kind met het badwater weggooit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden