Zorg in elk geval voor reuring

Op 22 februari worden de Oscars uitgereikt. Hoe bemachtig je eigenlijk de belangrijkste filmprijs? Trouw belicht dat in een serie.

Niets saaier dan drie uur lang naar mensen kijken die hun familie, visagist, regisseur en producent bedanken. Dus er moet wel wat reuring komen tijdens de Oscaruitreiking komende zondagnacht. Alleen, reuring luistert nauw. Heb je iets te goed voorbereid dan valt het nogal eens dood of slaat het de plank mis. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan de 'boob song' van presentator Seth MacFarlane die twee jaar terug de borsten van de aanwezige actrices ging bezingen en nu nooit meer de Oscars mag presenteren.

Komende zondag is de presentatie in handen van een debutant: Neil Patrick Harris. Harris is hier onder jongeren bekend van de sitcom 'How I met your mother' op Netflix waarin hij de obsessieve vrouwenversierder Barney speelt. In werkelijkheid is Harris getrouwd met een man en houdt hij van Cirque du Soleil - zo vertelt hij in interviews - maar dat zegt verder nog weinig over zijn presentatietalent.

Maar het accent van de avond ligt natuurlijk op de dankwoorden. Een dankwoord bij de Oscars is de ultieme variant van het dankwoord. Een mens kan de Nobelprijs voor vrede of natuurkunde winnen, of de Gouden Palm in Cannes, allemaal gewichtigere prijzen dan de Oscar, maar win je een Oscar dan moet je die 45 seconden wereldroem wel waar zien te maken. Tenminste, zeker een acteur moet gloriëren, daar is het een Oscarwinnende filmster in Versace (favoriet onder de vrouwen) of Armani (favoriet onder de mannen) voor.

Gek genoeg sloeg Kate Winslet ooit de plank mis door in haar dankwoord precies dát beeld op te roepen. Hoe ze als tienjarige met een fles shampoo voor de spiegel had staan oefenen voor dit moment. Als het waar was, was het te gretig. Als het niet waar was, was het koket.

Het paradoxale aan de hele happening is, met andere woorden, dat ook de best voorbereide filmster het toch van de ingevingen, vergissingen en struikelpartijen (Jennifer Lawrence in Dior) moet hebben, die voelen nu eenmaal het authentiekst. En dat de meest onvergetelijke dankwoorden ook de onhebbelijkste zijn: het 'I'm the king of the world' van James Cameron na de elf Oscars voor 'Titanic'. Of Sally Field die bij haar tweede Oscar gilde: 'You like me!' (drie keer).

Maar de beste reuring biedt de politieke controverse. En wat dat betreft heeft de Oscaruitreiking zeker een roemrijk verleden. Van Marlon Brando die in 1973 zijn Oscar voor 'The Godfather' weigerde vanwege de wijze waarop Hollywood de 'native americans' neerzette in films, via de antizionistische speech van Vanessa Redgrave, tot aan de George Bush uitfoeterende Michael Moore in 2003. Allemaal speeches die met boe's en bravo's werden begroet door de in de zaal zittende leden van de Awards Academy.

Het meeste rumoer was er in het verleden rond de films over het lot van de zwarte Amerikanen. Zo werd 'The Color Purple' van Steven Spielberg elf keer genomineerd maar won niets. Later werd Spike Lee's 'Do the Right Thing' genegeerd in hetzelfde jaar dat het veel bravere en saaiere 'Driving Miss Daisy' wel bekroond werd met de Oscar voor beste film. Vorig jaar werd '12 Years a Slave' negen keer genomineerd, drie werden er verzilverd, maar het bleef spannend tot 'beste film' was binnengehaald.

Zoals het er nu uitziet vallen politiek omstreden films als 'American Sniper' (over Navy Seal scherpschutter Chris Kyle) en 'Selma' (over Dr. Martin Luther King) dit jaar buiten de boot, en gaat de strijd om de belangrijke Oscars tussen 'Birdman' en 'Boyhood'. Maar het zou ook zomaar kunnen dat de Academyleden op het laatste moment berouw krijgen van die twee nominaties voor 'Selma' en die film toch als beste film bekronen.

Dat is dan een 'major upset' en ook niet helemaal terecht - ik ben voor 'Boyhood' - maar vast wel aanleiding voor een spetterend Hallelujah in het dankwoord, geïnspireerd op Dr. King. En dat is ook wat waard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden