Zorg en intimidatie op de drempel van kerkenfusie

AMSTERDAM - De synoden (landelijke kerkbesturen) van de Samen-op-wegkerken maken zich op voor de stemming, volgende week, over het besluit te fuseren tot de Protestantse kerk in Nederland (PKN). Over de vereiste meerderheden bestaat onzekerheid. Lutheranen en zware hervormden hikken aan tegen het opgaan in de PKN. Zorgen en intimidatie op de drempel.

De laatste maanden komen de sterkste anti-Sow-geluiden uit de behoudende vleugel van de hervormde kerk (Gereformeerde Bond) en uit de lutherse kerk. Ze roepen vooral hard tegen elkaar.

De hervormde bezwaarden lopen al jaren te hoop tegen 'pluraliteit', wat betekent dat niet alleen de calvinistische belijdenisgeschriften richtinggevend zijn voor de PKN, maar ook de geloofspapieren van de lutheranen. Orthodoxe hervormden meldden niet mee te gaan de PKN in; die zou breken met de 'planting Gods', de Nederlandse hervormde kerk.

De felheid van het debat doet Sow-topman B. Plaisier vrezen dat de bezwaarde dominees ,,zich erop hebben vastgelegd dat ze niet meegaan naar de PKN en het gevoel hebben dat ze niet meer terug kunnen. Maar natuurlijk zal de kerk mensen niet op hun eerdere, felle uitspraken pakken.''

De voorlopige verhouding tussen voor- en tegenstanders wijst er niet op dat de hervormde synode op 12 december de fusie zal torpederen.

Voor de lutheranen ligt dat minder helder. Een rondgang langs de lutherse gemeenten leerde dat 69 procent voor de fusie is. Dat is niet voldoende om de vereiste driekwart meerderheid te halen.

Eerder bleek dat bijna de helft van de lutheranen bang is, vermorzeld te worden onder de veel grotere hervormde en gereformeerde kerken. Nederland heeft 14000 lutheranen, terwijl hervormden en gereformeerden samen ruim twee miljoen leden hebben.

Lutherse predikanten hebben zich geërgerd aan de wijze waarop bezwaarden met hun belijdenisgeschriften omsprongen. Die 'kraakten ze af', vonden de lutheranen. Kerkleden vrezen dat 'zij die de Waarheid in pacht zeggen te hebben, actief zullen overgaan tot het opdringen van hun Waarheid aan anderen'. Vooral homo's en vrouwen zouden wat te duchten hebben van de zware hervormden.

Plaisier verbaast zich niet over de heftigheid van de reacties aan de vooravond van de voorgenomen fusie. Het praten over breken en scheuren is intimidatiegedrag, gericht op beïnvloeding van synodeleden. ,,Als het besluit eenmaal genomen is, zou het plaatje er wel eens heel anders kunnen uitzien.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden