'Zorg eerst maar voor eigen voorouders'

Zijn vrijdagmiddagen brengt hij steevast door in de mormoonse tempel te Zoetermeer. Rituelen uitvoeren in naam van overleden voorouders kost aardig wat tijd, geeft de Delftse student natuurkunde Jared Croese (22) toe. "Maar het is het absoluut waard." Twee weken geleden gaf het lid van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen zijn voorouders "het mooiste geschenk dat een mormoon kan geven": een postume doop.

Croese liet zich onderdompelen, en nam daarbij de plaats in van zijn verre overgrootvaders. Volgens mormoonse theologie krijgen die hierdoor in het hiernamaals eeuwig heil aangeboden. "Van dwang is geen sprake", zegt Croese. "Het staat voorouders vrij om het aanbod te weigeren. Maar de ceremonie heeft indruk op me gemaakt. Ik droeg het verplichte witte tempelgewaad en liet me negen keer onderdompelen in het doopbassin - voor iedere voorvader één keer."

Op de dag van Croese's onderdompeling kregen de mormoonse kerkregisters er in totaal zo'n honderd nieuwe postume dopelingen bij. Croese: "Ik was in de tempel met een groep andere kerkleden, jongeren met wie ik een mormoons jeugdkamp organiseer. Iedereen doopte meerdere voorouders."

De personen namens wie Croese werd gedoopt, zijn zo goed als vreemd voor hem. "Ze leefden in de zeventiende eeuw. Ik ken ze enkel uit genealogische archieven, waarin ik hun geboorte-, huwelijks- en overlijdensdata heb gevonden. Natuurlijk, het is leuker om recente voorvaders postuum te dopen. Maar dankzij mijn ouders is dat niet meer nodig. Zij hebben ingestaan voor vrijwel alle voorouders uit de afgelopen drie eeuwen. Mijn vader is behoorlijk fanatiek; hij steekt een groot deel van zijn vrije tijd in voorouderonderzoek."

"Zonder mijn voorvaders was ik er nooit geweest", zegt Croese. "Uit oude bronnen weet ik dat veel van hen zochten naar het ware geloof. Onze familie was lange tijd protestants, Nederduits-Hervormd geloof ik. In hun tijd bestond het ware, mormoonse geloof nog niet. God heeft het pas in de negentiende eeuw aan de profeet Joseph Smith geopenbaard. Na de doop kreeg ik heel sterk het gevoel dat de Heilige Geest bij mijn voorouders was, en dat ze het heilsaanbod accepteren.

Postuum dopen van niet-voorouders, zoals leden van het koningshuis of andere promineten, vindt Croese onkies. "Mensen kunnen erdoor gekwetst worden. Ik begrijp wel waarom mensen het doen. Ze wensen die overledene het beste toe. Toch moet je je niet bemoeien met personen buiten je familie. Dankzij het genealogisch register is het redelijk eenvoudig om te ontdekken wie je voorouders zijn. Zorg eerst maar dat je hén allemaal gedoopt hebt. Dat kost al genoeg tijd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden