Zorg dat je kunt zeggen: ik was erbij in 2028

Het is nu tijd draagvlak te creëren om de Spelen naar Nederland te halen. Dat kan door vrijwilligerswerk in de sport te promoten.

Al enkele jaren brandt het Olympische en Paralympische vuur van hoop: de Spelen in Nederland in 2028, precies 100 jaar nadat deze eer eerder aan Nederland ten deel was gevallen. Het kabinet heeft zich inmiddels in ondubbelzinnige termen uitgesproken dit voornemen te steunen. Maar het is wel zaak de bevolking ervoor warm te maken. Dat kan door vrijwilligerswerk in de sport te stimuleren.

NOC*NSF wil een draagvlak van 70 procent voor de Spelen. Of wellicht beter geformuleerd: niet meer dan 30 procent van de bevolking mag tegen zijn. Geconfronteerd met een pijnlijk verleden in de vorm van maatschappelijke tegenstand en het verliezen van een kandidaatstelling (1992, Barcelona) wil de sportkoepel een herhaling van zetten voorkomen. Begrijpelijk, maar evengoed een hoog percentage. De vraag is hoe dit draagvlak te bereiken.

Eén van de ambities van het kabinet in het kader van het Olympisch Plan 2028 is om in te zetten op ’maatschappelijke stages, beroepsstages, vrijwilligerswerk, werkervaringsplaatsen en werkgelegenheid’. Met name vrijwilligerswerk biedt kansen het draagvlak voor de Spelen te vergroten.

Immers als vrijwilliger krijg je op een speciale manier een kijkje in de keuken, en bouw je een bijzondere band op met die organisatie en de doelen die worden nagestreefd. Daarnaast vertel je als ex-vrijwilliger graag en enthousiast over je eerder opgedane ervaringen, de beste reclame die mogelijk is.

De vervolgvraag luidt dan hoe je mensen warm krijgt om zich als vrijwilliger op te geven. Hier ligt zowel voor het kabinet als voor lokale en landelijke politici een uitdagende taak. Maak een programma of overzichtswebsite waardoor mensen sneller en beter geïnformeerd kunnen worden over de nationale en internationale vrijwilligersmogelijkheden die er zijn bij tal van sporttoernooien, zoals Olympische en Paralympische Spelen, Europese voetbalkampioenschappen en andere internationale sporttoernooien, al dan niet in Nederland georganiseerd. Richt je op groepen waar sowieso de steun het grootst is (jongeren) en die de meeste vrije tijd heeft (bijvoorbeeld gepensioneerden).

Veel hoeft het niet te kosten. Benader tegelijkertijd organisatiecomités van aankomende Olympische en Paralympische Spelen, met als doel om vrijwilligersplaatsen voor Nederlanders te ’reserveren’. En probeer Nederlanders te bewegen zich voor deze evenementen op te geven. Zo was ik bij de Olympische Spelen in Athene, de Paralympics in Turijn en heb het voorbereidende werk in Peking met eigen vrijwilligersogen aanschouwd. Het waren mijn meest inspirerende en hartverwarmende ervaringen ooit. Maar het was puur toeval dat ik op de mogelijkheid van volunteering gewezen werd.

Er zijn meer stimuleringsmaatregelen van het kabinet te bedenken. Van Nederlandse politici wordt vooral een verhaal van overtuiging en inspiratie verwacht. Tot op heden lijkt dit misschien iets te veel gevraagd. Tanende wilskracht, gebrek aan durf en ronduit schaamte voor openlijke passie om Nederland internationaal op de kaart te willen zetten, lijken te overheersen. De Spelen vormen bij uitstek de mogelijkheid om de wereld te tonen hoe modern, open en gastvrij Nederland kan zijn.

Het moment is nú, wil de poging tot draagkrachtvergroting een serieuze kans maken. Wat zou het fantastisch zijn om een internationaal sportfestijn te organiseren waar volgende generaties nog lang over zullen napraten – en waarvan wij kunnen zeggen: ja, wij waren erbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden