Zorg beter voor mensen in hun finale levensfase

FRANS JASPERS en BESTUURDER NEDERLANDSE FEDERATIE VAN UNIVERSITAIR MEDISCHE CENTRA

Driekwart van de mensen met een chronische ziekte sterft het liefst thuis. Nu gebeurt dat nog bij minder dan 35 procent. Een betere organisatie van de zorg voor mensen in hun laatste levensfase zou ervoor kunnen zorgen dat meer mensen conform hun wens thuis sterven. Dat verbetert niet alleen de kwaliteit van leven van de betrokken patiënten en hun naasten. Het voorkomt ook onnodig verblijf en behandeling in een ziekenhuis met alle bijbehorende kosten.

De begroting van het ministerie van volksgezondheid, die komende week wordt behandeld, gaat nu nog uit van financiering van de palliatieve zorg langs de bestaande, soms ingewikkelde lijnen. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra pleit voor een beter gecoördineerde, landelijke aanpak van de palliatieve zorg in een nationaal programma. Die aanpak moet leiden tot zo veel mogelijk zorg in een (bijna) thuissetting, en ook minder versnippering en financiële ondoorzichtigheid. Dat maakt de zorg niet alleen goedkoper, maar voor terminale patiënten en hun familie ook veel beter.

Zo'n programma kan worden gecoördineerd door de acht academische ziekenhuizen. Daar worden immers zorg, onderzoek en onderwijs gecombineerd. Hier kunnen studenten worden opgeleid in het leveren van goede palliatieve zorg. In het onderzoek kunnen de ziekenhuizen werken aan betere protocollen. En zij kunnen ook ondersteuning bieden aan consulenten in regionale ziekenhuizen, die weer door (verpleeg)huisartsen en verpleegkundigen kunnen worden benaderd. De academische ziekenhuizen zijn, kortom, de logische plaatsen om expertisecentra te huisvesten voor zorg aan mensen met een terminale ziekte.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden