'Zorg Bartiméus schiet tekort'

Inspectie onderzoekt twee sterfgevallen bij blindeninstituut

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Blindeninstituut Bartiméus in Doorn weerspreekt dat door personeelsproblemen twee patiënten in korte tijd na elkaar overleden. De inspectie voor de gezondheidszorg onderzoekt beide sterfgevallen.

De eerste, een meervoudig gehandicapte bewoner, overleed op 25 oktober in het ziekenhuis nadat hij een week eerder van een ervaren medewerker per abuis stukjes gehakt en worst kreeg, terwijl hij gemalen voedsel behoorde te krijgen. "De toch al uiterst kwetsbare patiënt kreeg toen een stukje vlees in de longen en is uiteindelijk aan een longinfectie in het ziekenhuis overleden", aldus een woordvoerster van de instelling, die nadrukkelijk spreekt over een fout die ook is gemeld bij de inspectie. Er vindt op dit moment een intern en extern onderzoek plaats, om van het incident te leren, aldus de woordvoerster.

Gisteren werd een tweede sterfgeval bekend, van een jonge zwaar gehandicapte vrouw die tijdens het baden onwel werd. Toegesneld personeel greep volgens Bartiméus slagvaardig in en liet haar naar het ziekenhuis vervoeren. "Daar stelden de artsen uiteindelijk een dubbele longontsteking vast, veroorzaakt door een virus", aldus de woordvoerster. De vrouw is dinsdag overleden in het ziekenhuis. Ook dit is bij de inspectie gemeld, die gezien het feit dat de twee doden elkaar zo kort opvolgden, nu een onderzoek doet naar de instelling. Bartiméus weerspreekt dat er bij dit laatste incident fouten zijn gemaakt.

AbvaKabo FNV legde gisteren meteen een link met een lopende reorganisatie, waardoor deze maand 54 banen bij het blindeninstituut zijn verdwenen. Hierdoor zou het toezicht tekort schieten. Maar de grootste bond binnen Bartiméus, CNV Publieke zaak, gaat die conclusie vooralsnog te ver.

Wel bestaat de vrees dat de kwaliteit van de zorg vermindert en durft niet iedereen zijn mond open te doen, zegt CNV-bestuurder Karin Kasper. Maar de instelling weerspreekt dat er problemen zijn. "Wel vragen we onze medewerkers nadrukkelijk om flexibiliteit, terwijl mensen hier soms al twintig jaar lang werken."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden