Zoon Vasco: Hij heeft de zaak te lang laten lopen

Primatoloog Marc van Roosmalen is ervan overtuigd dat zijn veroordeling tot 14 jaar cel politiek gekleurd is. Naasten denken dat hij misschien het gevoel voor de werkelijkheid verloren heeft.

Drie advocaten zitten er op de zaakvan Marc van Roosmalen. Zij denken hem volgende week op vrije voeten te krijgen, in afwachting van zijn hoger beroep. Van Roosmalen zat de afgelopen dagen al onder betere omstandigheden in een bureau van de militaire politie. „Maar die rechter hier heeft nu plotseling bepaald dat ik terug moet naar de gevangenis, die Goelag. Omdat ik een ’onterechte geprivilegieerde behandeling’ zou krijgen. Waarschijnlijk op verzoek van lokale politici. Ik denk dat ze in mijn mail hebben ingebroken. Ze willen me dood hebben.”

Een hof in Brazilië veroordeelde Van Roosmalen op 15 juni tot 14 jaar celstraf. Een ongekend zware straf voor een ’misdaad tegen de flora en fauna’, oftewel biopiraterij. Daar is nog niemand voor de cel ingegaan, hooguit beboet. Van Roosmalen is ervan overtuigd dat zijn zaak politiek gekleurd is. Lokale politici, met belangen in de veeteelt en soja, zouden zich storen aan zijn grote mond over corruptie en milieuvervuiling.

Maar zijn zoon Vasco gelooft dat niet. Hij denkt dat zijn vader de zaak te lang heeft laten lopen en alle waarschuwingen heeft genegeerd. Zijn eerste advocaat heeft in ieder geval weinig goeds voor hem gedaan. De Nederlandse consul kon niets doen, omdat hij in 1997 tot Braziliaan is genaturaliseerd.

Van Roosmalen heeft Marinus Hoogmoed, een Nederlandse zoöloog, gevraagd een verklaring voor te lezen op een wetenschapscongres in Belém. Desgevraagd zegt Hoogmoed: „Het moge duidelijk zijn dat ik het door Van Roosmalen geschreven verhaal niet kan voordragen. Het is te persoonlijk en subjectief. Ik heb dat Marc gisteravond laten weten. Als dank vond ik zojuist een bericht van hem, waarin ik als laf word bestempeld en nog wat andere fraaie termen. Ik vrees dat hij alle gevoel voor de realiteit verloren heeft. Ik zal op het congres de zaak wel aan de orde stellen, maar op mijn manier: objectief en zo min mogelijk over de persoon.”

Tv-presentator Rob Kamphues zamelt nu geld in, om de advocaten van Van Roosmalen te betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden