Zoon van Raf-slachtoffer wil gratie voor terrorist

Omdat Raf-lid Christian Klar niet degene was die de dodelijke schoten loste, mag hij van Michael Buback gratie krijgen.

„Ik wil precies weten wie mijn vader heeft vermoord”, zei Michael Buback nog in januari. „Dan kan ik een streep onder de geschiedenis zetten.” Buback is de zoon van de procureur-generaal die in 1977 door de Rote Armee Fraktion werd vermoord. Betrokken bij de moord was Christian Klar, die inmiddels ruim 24 jaar gevangen zit. Bij bondspresident Horst Köhler ligt zijn verzoek tot gratie.

Buback vond dat Klar pas gratie kon krijgen als hij vertelt wie van de Raf-leden de dodelijke schoten heeft gelost. Deze week schreef Buback in de Süddeutsche Zeitung dat hem uit Raf-kringen was meegedeeld dat Klar niet degene was die de trekker overhaalde. Hij ziet daarom geen grond waarom Klar langer gevangen zou moeten blijven dan andere Raf-leden.

Buback was afgelopen woensdag één van degenen die Köhler in de kwestie consulteerde. De consultatieronde duidt erop dat de bondspresident binnenkort over het gratieverzoek beslist. Daarmee kan hij een einde maken aan de voortdurende stroom ongevraagde adviezen. Politici, nabestaanden van slachtoffers, juristen en historici hebben Köhler de afgelopen maanden overspoeld met argumenten voor en tegen.

Bubacks ommezwaai overtuigt niet iedereen. De voorzitter van de rechtbank die Klar destijds veroordeelde, verklaarde vrijdag in Die Welt dat het voor de straf niet uitmaakte wie nu precies geschoten had. Bovendien stond Klar voor een veelheid van moorden en aanslagen terecht. Bubacks pleidooi voor strafvermindering mist daarom iedere grond.

Ook is het de vraag wat de informatie die Buback uit Raf-kringen kreeg, waard is. De motieven van de informant zijn niet bekend. En de juistheid van de informatie valt moeilijk te controleren.

Wel staat vrijwel vast dat de informant Peter-Jürgen Boock heet. Dat heeft de bemiddelaar tussen de informant en Buback vrijdag in de Tageszeitung bevestigd. Later trok hij die bevestiging weer in zonder tot ontkenning over te gaan.

Boock behoorde evenals Klar tot de harde kern van de Raf. Omdat Boock al vóór zijn arrestatie in 1981 met de Raf had gebroken en justitie veel informatie verschafte, kwam hij na zeventien jaar voorwaardelijk vrij. Al in zijn gevangenistijd schreef Boock boeken over de Raf en over zijn eigen leven.

Bij kenners staat Boock bekend als een onbetrouwbare bron. Feit is dat hij nooit andere Raf-leden heeft belast. Nieuw is dat hij nu een collega ontlast. Of dat de kansen van Klar op gratie verhoogt, moet Boock betwijfelen. Zijn eigen gratieverzoek in 1988 wees bondspresident von Weizsücker af omdat hij geen berouw toonde. Ook Klar heeft nog geen berouw getoond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden