Update

'Zoon van Chavez' wint nipt verkiezingen Venezuela

Nicolás Maduro. Beeld REUTERS
Nicolás Maduro.Beeld REUTERS

De Venezolaanse interim-president Nicolas Maduro, de kroonprins van wijlen president Hugo Chávez, heeft zondag met een neuslengte verschil de presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de kiesraad kreeg hij slechts zo'n driehonderdduizend stemmen meer dan zijn rechtse rivaal Henrique Capriles.

Bewerkt door Redactie

Oppositieleider Capriles weigert zich bij de door de kiesraad bekendgemaakte uitslag neer te leggen. Hij eist een hertelling. Capriles' medewerkers kwamen bij een eigen telling tot 'een uitslag die verschilt van de vandaag uitgebrachte uitslag'.

Volgens de kiesraad heeft Maduro 50,7 procent van de stemmen vergaard. Capriles zat hem met 49,1 procent verrassend op de hielen. Nauwelijks twee weken geleden kon Maduro nog achteroverleunen met een voorsprong die dubbele cijfers beliep.

Maduro was tijdens de campagne spaarzaam met verkiezingsbeloften, maar strooide royaal met persoonlijke aanvallen en verdachtmakingen. Verder hield hij het bij het oproepen van de geest van Chávez, om op de nog altijd krachtige golven van diens populariteit de verkiezingen te winnen. Maduro hamerde erop dat de overleden held van de armen hem zijn zegen heeft gegeven.

Potten en pannen
Na de bekendmaking van de overwinning, rond half 12 zondagavond (lokale tijd), werd in de Venezolaanse hoofdstad Caracas vuurwerk afgestoken door aanhangers van Maduro. Teleurgestelde tegenstanders sloegen op straat op potten en pannen om uiting te geven aan hun afkeuring.

Oud-buschauffeur Maduro was een vertrouweling van Hugo Chávez. Voordat die in december in Cuba werd opgenomen in het ziekenhuis vanwege wat zijn laatste behandeling tegen kanker zou worden, maakte Chávez bekend dat hij het lot van Venezuela graag toevertrouwde aan de toenmalige vicepresident.

Maduro houdt zijn overwinningstoespraak voor de Venezolaanse televisiezender Telesur. Beeld afp
Maduro houdt zijn overwinningstoespraak voor de Venezolaanse televisiezender Telesur.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Aanhangers van presidentskandidaat Capriles geven uiting aan hun teleurstelling. Beeld afp
Aanhangers van presidentskandidaat Capriles geven uiting aan hun teleurstelling.Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden