Zoon Osama Bin Laden nu officieel als terrorist bestempeld

De 'kroonprins van het terrorisme' heeft sinds deze week een eigen plekje op de Amerikaanse terrorismelijst. Hamza Bin Laden, de zoon van voormalig Al-Qaidaleider Osama bin Laden, houdt zich volgens de Amerikanen 'actief bezig' met terreur en kan daarmee Amerikaanse burgers in gevaar brengen.


Een plek op de terrorismelijst betekent dat Hamza (volgens de Amerikanen geboren in 1989) nu officieel gebrandmerkt is als terrorist, en dat hij zodoende op economisch vlak als paria moet worden gezien. Het is niet duidelijk waarom hij nu op de lijst wordt gezet; in de zomer verscheen al nog een 21 minuten durende video, getiteld 'We zijn allemaal Osama', waarin hij zweert wraak te nemen voor de moord op zijn vader.


Op 14 augustus 2015 werd Hamza, naar verluidt de jongste van de elf zonen van Osama, door Al-Qaidaleider Ajman al-Zawahiri officieel aangekondigd als lid van de terreurbeweging. Sinds hij werd geboren is de huidige twintiger getraind en geïndoctrineerd in het gedachtengoed van Al-Qaida. Zo verscheen hij - samen met een paar van zijn broers - als puber kort na de aanslagen op de Twin Towers in New York in een propagandafilmpje, terwijl ze tussen de puinhopen van een neergeschoten Amerikaanse helikoper liepen.


Hamza werd in 2009 door Osama voorbestemd de leider van Al-Qaida te worden, maar sindsdien heeft hij waarschijnlijk alleen per post gecommuniceerd met zijn vader. Dat kwam onder meer doordat Hamza jarenlang huisarrest had in Iran, waar een deel van de familie Bin Laden heen vluchtte na de Amerikaanse inval in Afghanistan.


Na zijn vrijlating, in 2010 of 2011, blijkt uit zijn brieven dat Hamza zijn vader weer wilde zien. Dat zou nooit gebeuren. Op 2 mei 2011 werd Osama gedood bij een Amerikaanse inval in zijn huis in Abbottabad, Pakistan. In dat huis werden de brieven van Hamza en Osama gevonden.


De jongste Bin Laden opereert vooralsnog in de schaduw. Afgelopen jaar was hij een paar keer in audioboodschappen te horen, waarin hij oproept tot aanslagen van eenlingen op het 'ongelovige' Westen. Analisten zien hem als de ideale persoon om het nieuwe gezicht van Al-Qaida te worden. Hij heeft zijn naam uiteraard al mee. Onder Osama bin Laden floreerde de propagandamachine van Al-Qaida, terwijl die nu juist ondergesneeuwd raakt door Islamitische Staat. Aan de jonge Bin Laden de taak om dat weer recht te trekken.


in het nieuws omdat...


...de VS Hamza bin Laden (zoon van) op de zwarte lijst hebben gezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden