Terrorisme

Zoon Osama Bin Laden is nu officieel terrorist

Hamza Bin Laden, hier naar verluidt op beeld van al-Jazeera uit 2001. Beeld AFP
Hamza Bin Laden, hier naar verluidt op beeld van al-Jazeera uit 2001.Beeld AFP

De 'kroonprins van het terrorisme' heeft sinds gisteren een eigen plekje op de Amerikaanse terrorismelijst. Hamza Bin Laden, de zoon van voormalig Al-Qaida-leider Osama Bin Laden, houdt zich volgens de Amerikanen 'actief bezig' met terreur en kan daarmee Amerikaanse burgers in gevaar brengen.

Een plek op de terrorismelijst betekent dat Hamza (volgens de Amerikanen geboren in 1989) nu officieel gebrandmerkt is als terrorist, en dat hij zodoende op economisch vlak als paria moet worden gezien. Het is niet duidelijk waarom hij nu op de lijst wordt gezet, al verscheen in de zomer nog een 21 minuten durende video, getiteld 'We zijn allemaal Osama', waarin hij zweert wraak te nemen voor de moord op zijn vader.

Op 14 augustus 2015 werd Hamza, naar verluidt de jongste van de elf zonen van Osama, door al-Qaida-leider Ayman al Zawahiri officieel aangekondigd als lid van de terreurbeweging. Maar al sinds hij werd geboren is de huidige twintiger getraind en geïndoctrineerd in het gedachtegoed van Al-Qaida.

Zo verscheen hij samen met een paar van zijn broers als puber kort na de aanslagen op de Twin Towers in New York op propagandabeeld, terwijl ze tussen puinhopen van een neergeschoten Amerikaanse helikoper door liepen. Ook verscheen hij in 2005 in een filmpje waarin Pakistaanse militairen werden aangevallen.

Hoewel Hamza in 2009 door Osama werd voorbestemd de leider van Al-Qaida te worden, heeft hij zijn vader sinds die tijd waarschijnlijk alleen per post gesproken. Dat kwam onder meer doordat Hamza jarenlang in huisarrest zat in Iran, waar een deel van de familie Bin Laden heen vluchtte na de Amerikaanse inval in Afghanistan.

Na zijn vrijlating, in 2010 of 2011, blijkt uit brieven dat Hamza zijn vader meermaals opnieuw wilde zien. Dat zou nooit gebeuren. Op 2 mei 2011 werd Osama gedood bij een Amerikaanse inval in zijn huis in Abbottabad, Pakistan. In dat huis werden de brieven tussen Hamza en Osama gevonden. Berichten dat Hamza op het moment van de aanval ook in dat huis aanwezig was, bleken vals.

Opgeleid

De jongste Bin Laden opereert vooralsnog in de schaduw. Toch sijpelt langzaam door dat hij binnen Al-Qaida wordt opgeleid voor een belangrijke functie. Een aantal keer verschenen audioboodschappen waarin hij oproept tot aanslagen van eenlingen op het 'ongelovige' Westen.

Volgens veel analisten is Hamza de ideale man om het nieuwe gezicht van Al-Qaida te worden. Hij is voor de terreurbeweging niet alleen van onbesproken gedrag, hij heeft uiteraard ook zijn naam mee. Onder Osama Bin Laden floreerde de propagandamachine van Al-Qaida, terwijl die nu juist wordt ondergesneeuwd door Islamitische Staat.

Aan de jonge Bin Laden de taak om dat weer recht te trekken. Het is wachten op het moment dat hij zijn plek gaat innemen. De Amerikanen hebben hem al in het vizier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden