Zoon Moebarak grijpt voetbalrellen aan om zich als opvolger te presenteren

Egyptische betogers protesteren bij de Algerijnse ambassade in Cairo na de verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Algerije. (FOTO REUTERS ) Beeld
Egyptische betogers protesteren bij de Algerijnse ambassade in Cairo na de verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Algerije. (FOTO REUTERS )

In het voetbalconflict tussen Algerije en Egypte profileert Gamal Moebarak zich als sterk leider en waardig opvolger van zijn vader. „Nu doet de Moebarak-familie alsof ze met het volk zijn.”

Algerije zal de wraak van Egypte voelen. Dat beloofde Gamal Moebarak, de zoon en gedoodverfde opvolger van de huidige Egyptische president Hosni Moebarak, in een toespraak naar aanleiding van de verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Algerije. „Algerije heeft een grote vergissing begaan tegen een groot land”, sprak Gamal Moebarak begin deze week. „Nu zal het de consequenties voelen van de woede van de Egyptische staat en zijn bevolking.”

Egypte is al ruim een week in rep en roer over de misgelopen kwalificatie voor het WK voetbal in Zuid-Afrika. Bij de eerste wedstrijd in Cairo ging het al mis. De bus met Algerijnse spelers werd met stenen bekogeld, waarbij enkele spelers gewond raakten. In reactie werden kantoren van Egyptische bedrijven in Algerije en Frankrijk geplunderd. En nadat Egypte de beslissingswedstrijd in het neutrale Khartoem met 1-0 verloor, bestormden honderden Egyptenaren de Algerijnse ambassade in Cairo.

In de Egyptische pers werd de wedstrijd het ’definitieve einde van de Arabische eenheid’ genoemd, hoewel andere media zich op het standpunt stelden dat Algerijnen eigenlijk geen Arabieren zijn.

George Ishak, een van de leiders van hervormingsbeweging Kefaya, vermoedt dat het conflict gedeeltelijk in scene is gezet. Gamal Moebarak, prominent aanwezig bij de wedstrijden, „maakt gebruikt van de golf van nationalisme voor politieke doeleinden”, aldus Ishak. „Hij wil zich profileren als een sterke leider.” Met andere oppositiepartijen, waaronder de Moslimbroederschap, richtte Kefaya de ’Groep tegen Moebarak en Gamal Moebarak’ op, onder de slogan: Egypte is geen monarchie, maar een republiek.

Aangenomen wordt dat Gamal het presidentschap van zijn vader bij de verkiezingen in 2011 zal overnemen, hoewel zowel hij als zijn vader dat altijd ontkend heeft. Al jaren vraagt men zich in Egypte af wie de opvolger wordt van de 82-jarige Hosni Moebarak, die al 27 jaar het militaire Egyptische regime aanvoert en nooit een vicepresident naast zich duldde.

Gamal lijkt de grootste kanshebber, al wordt vaak aangehaald dat hij de voor het presidentschap noodzakelijke militaire achtergrond ontbeert. Gamal is een zakenman, die te boek staat als een bekwaam bestuurder, als een man die dingen gedaan krijgt. En als de drijvende kracht achter het economische liberaliseringbeleid van Egypte.

De afgelopen weken doken echter plotseling grote namen, zoals Mohamed ElBaradei (scheidend voorzitter van VN-atoomagentschap IAEA) en Amr Moessa (de voorzitter van de Arabische Liga) als potentiële kandidaten in de pers op. Een andere favoriet, en tot voor kort het enige denkbare alternatief voor ’Jimmy’ – zoals de bijnaam van Gamal luidt – is Omar Sulleiman, het schimmige hoofd van de Inlichtingendiensten.

De oppositie is er niet gerust op. Het Moslimbroederschap, de enige oppositiegroep met wezenlijke macht, eist vrije verkiezingen. „Je ziet nu hoe hypocriet dit regime is”, stelt Heissam Aboel-Fedda, een jonge zakenman en Moslimbroeder. „Normaal mogen we onze stem niet laten horen. We mogen ook nooit demonstreren. Nu wordt het opeens aangemoedigd. En dan doet de Moebarak-familie alsof ze met het volk zijn. Ze hebben nog nooit iets voor ons gedaan.”

Het is een veel gehoorde opinie in Egypte. Maar bij ’gebrek aan beter’ is Gamal nog niet zo’n slechte keus, aldus een architect, die niet met zijn naam in de krant wil. „Hij is opgegroeid in het paleis, en is ver verwijderd van de realiteit van de gewone Egyptenaar. Toch heb ik liever Gamal dan iemand anders. Hij weet tenminste hoe het is om machtig te zijn, hij is eraan gewend. Een nieuweling zou zo veel macht te veel worden. Je moet er niet aan denken wat er dan gebeurt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden