Zoon leert bij de rebellen te doden, pa juicht

Oud-sergeant Abdel Razzaq (L) kijkt naar een recruut.Beeld ANP

'Wanneer ze hier aankomen, zijn het kinderen. Wanneer ze vertrekken zijn het moordmachines.'

Onder toezicht van de 38-jarige Abdel Razzaq oefenen Syrische kinderen militaire vaardigheden. "Wanneer ze hier aankomen, zijn het kinderen. Wanneer ze vertrekken zijn het moordmachines", zegt de oud-sergeant van het Syrische leger. Hij is erg tevreden over de nieuwe rekruten voor de strijd tegen het regime van president Assad: "Je geeft ze een bevel en ze gehoorzamen. Een volwassene stelt vragen, maar kinderen trekken niets in twijfel."

De training vindt plaats in een voormalig schoolgebouw in Tlaleen, in de noordelijke provincie Aleppo. Op het programma staan onder meer het gebruik van een kalasjnikov en vechtsporttechnieken. "Moessab! Je moet je tegenstander doden, niet zijn borst aaien", roept de sergeant tegen een 14-jarige jongen die probeert zijn tegenstander met de hand te ontwapenen in plaats van hem neer te steken.

Moessabs vader Aboe Kamal kijkt trots toe. "Ik weet zeker dat hij een goede soldaat wordt." Wellicht heeft de vader er oog voor, want hij vecht zelf ook voor de rebellen van het Vrije Syrische Leger, net als negen ooms en tien neven van het jochie.

De oorlog in Syrië lijkt een uitputtingsslag geworden waarin partijen alle mogelijke rekruten ronselen. "Omdat er geen volwassenen meer over zijn, komen de kinderen voor militaire training", legt Razzaq uit.

Alle mogelijke rekrukten
Volgens Jean-Nicolas Beuze, Unicef-coördinator voor de bescherming van kinderen in het Midden-Oosten, melden de kinderen zich spontaan aan, aangemoedigd door hun ouders. Het is niet bekend op welke schaal minderjarigen in Syrië vechten, noch wat hun precieze leeftijden zijn. Dit laatste is relevant omdat het inzetten van kinderen onder de vijftien een oorlogsmisdaad is, ook als ze zich vrijwillig melden. Te vrezen valt dat hoe langer de oorlog voortduurt, partijen meer geneigd zullen zijn alle mogelijke rekruten te ronselen.

Het oosten van hoofdstad Damascus was gisteren voor de tweede dag op rij het toneel van hevige gevechten. De Militairrevolutionaire Raad, een overkoepelend orgaan van verscheidene rebellengroepen, meldde dat de gevechten onderdeel zijn van 'Operatie Episch', een groot offensief om Damascus te veroveren.

Volgens een anonieme Syrische officier is juist "het leger een gecoördineerd offensief begonnen tegen de gebieden rondom de hoofdstad". Geheel ongeloofwaardig is dit niet. De Libanese krant The Daily Star berichtte in januari dat de regering in diverse provinciesteden veiligheidstaken overdraagt aan lokale milities, zodat het leger zich kan richten op Damascus.

Jongeren uit Nederland
Tientallen moslimjongeren uit Nederland vechten in Syrië mee met radicale terreurorganisaties tegen president Assad. Dat zei Rob Bertholee, hoofd van de geheime dienst AIVD, gisteren in 'Nieuwsuur'. 'Zorgwekkend', vindt hij, vanwege de gevechtservaring die ze opdoen, de ideologie die ze meekrijgen en de trauma's die ze kunnen oplopen. "Dat nemen ze allemaal mee terug." Bertholee noemde onder meer de organisatie Jabath al-Nusra, door de VS onlangs op de terreurlijst gezet.

Beeld ANP
Een voormalige school in Tlaleen doet nu dienst als 'militaire academie', waar tieners militaire vaardigheden oefenen.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden