Zonsverduistering in Azië

(\N) Beeld
(\N)

Voor de westkust van India was woensdagmorgen om 1.58 uur (Nederlandse tijd) de langste totale zonsverduistering van de 21e eeuw te zien. Bijna 7 minuten lang hield de de maan in een deel van Azië al het licht van de zon tegen. Pas in 2132 is er een grotere verduistering.

van onze internetredactie

In tal van plaatsen in India waren tienduizenden mensen samengekomen om getuige te kunnen zijn van de totale eclips. De krant The Times of India meldde dat ondanks de bewolking de zonsverduistering in de stad Varanasi in de deelstaat Utter Pradesh kon worden gadegeslagen.

Het natuurfenomeen was verder te zien in Nepal, Bangladesh, Bhutan, Myanmar en het midden van China. In die gebieden is een stroom toeristen is op gang gebracht. Hotels en toeristische trekpleisters lokken gasten om ze op bijzondere plaatsen de eclips te laten bekijken.

Eclips op veel plekken China niet te zien

Voor miljoenen Chinezen is de zonsdverduistering op een teleurstelling uitgelopen. Door bewolking kregen ze de eclips niet te zien.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldde dat in veel plaatsen aan de bovenloop van de rivier de Yangtze de zonsverduistering te zien was. Waarnemers in onder meer de zuidwestelijke stad Chongqing hadden een goed zicht op het natuurfenomeen.

In het district Cona in Tibet werd het zicht echter belemmerd door bewolking. Ook in de kuststeden in de buurt van Shanghai kregen de mensen door regen en bewolking op een aantal plaatsen niets mee van de zonsverduistering.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden