Zonnig

De nieuwe president van Amerika is begonnen de wereld te herscheppen naar zijn beeld. Mocht daarover wat bezorgdheid bestaan, dat is nergens voor nodig; de Almachtige zelf stuurt dit alles. Vandaar dat er niet alleen een wonderbaarlijke vermenigvuldiging plaatsvond van de bezoekersaantallen tijdens de inauguratie, maar dat ook de weersomstandigheden met terugwerkende kracht een stuk opknapten. Meende menigeen dat het regende tijdens de speech van de president - evangelist Franklin Graham zag het als een teken van Gods zegen - Donald Trump zelf ervoer het anders en sinds afgelopen vrijdag is het zíjn ervaring die telt.

Op bezoek bij de CIA vertelde de president dat God vanuit de hemel had toegekeken en had gezegd: "We gaan het niet laten regenen tijdens jouw speech." Weliswaar was hij toch getroffen door 'een paar druppels', maar zodra hij zijn mond opendeed, 'stopte de regen onmiddellijk'. "En toen werd het helemaal zonnig."

Het heeft iets komisch, maar het is iets anders. Het is het succesevangelie waarmee Trump is grootgebracht en waarmee hij ook zijn land groot wil maken, het is het denken dat de realiteit minacht, het is de doctrine van de droom - miljoenen geloven erin, en dat is niet verwonderlijk, het leven kan nogal tegenvallen en dan is het verleidelijk te vallen voor de belofte van het opgeblazen zelf, individueel en nationaal.

Het heeft iets komisch, maar het is niet onschuldig. Het is een utopie, en alleen daarom al riskant; geen enkele politieke heilsleer kan genoegen nemen met de beperkingen van de democratie. Maar het is ook een keiharde ideologie. Trump is meer dan zomaar een opportunist. Zowel Boris van der Ham van het Humanistisch Verbond als de commentator van deze krant noemden Trump zaterdag 'niet ideologisch', maar er zit een consistente en systematische lijn in diens denken: autocratisch, nationalistisch, racistisch. Ik noem dat ideologieën.

Van zijn campagne uit 1989 om vijf niet-blanke jongens veroordeeld te krijgen voor een verkrachting in het Central Park die ze niet hadden gepleegd ('We moeten hen laten lijden en hen executeren') tot aan zijn tirades tegen de rest van de wereld - Donald J. Trump heeft duidelijk omlijnde ideeën. In 1987 publiceerde hij al een advertentie in drie grote kranten waarin hij stelde dat 'onze bondgenoten miljarden verdienen door ons te naaien'. Hij keerde zich tegen de Amerikaanse veiligheidsinspanningen in Europa en Azië, prees Saddam Hoessein en Muammar Kadafi en loofde de Chinese machthebbers voor het bloedbad op het Tiananmen-plein: "Ze verknalden het bijna. Tot ze vals werden, verschrikkelijk werden ze, maar ze sloegen het protest neer. Dat bewijst de macht van kracht."

Met deze ideologie in het Witte Huis, is het aan Europa om de na-oorlogse erfenis van samenwerking, democratie en mensenrechten hoog te houden. Oh, wacht. Nieuws uit Koblenz: Le Pen, Wilders & Co vieren 'het einde van een wereld en de geboorte van een nieuwe'. Helemaal zonnig, ook hier.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden