Weblog

Zonnige toekomst voor de gezinsauto

Een al wat oudere schets van de e-gezinsauto die morgen wordt onthuld. Beeld TU Eindhoven
Een al wat oudere schets van de e-gezinsauto die morgen wordt onthuld.Beeld TU Eindhoven

Moet ik dan toch echt binnenkort over op een elektrische auto? In Eindhoven wordt er morgen een gepresenteerd die op zonne-energie rijdt.

Vincent Dekker

Nou, zult u zeggen, da's niks bijzonders. De Nuna's en andere futuristische zonne-auto's racen al jaren door de Australische woestijn. Maar in Eindhoven beloven ze nu de eerste gezinsauto op zonne-energie aan ons allen voor te stellen. Niet één 'piloot' die onderuitliggend nog net in de aerodynamische vorm geperst kan worden, maar een heuse vier-zitter, compleet met kofferbak.

Ik moet zeggen: ik ben razend benieuwd. Als ze het daar in het technische zuiden des lands voor elkaar hebben gekregen om een (bijna) normale gezinsauto op zonnestroom te laten rijden, dan is dat volgens mij niet minder dan revolutionair.
Voorlopig moet ik afgaan op een pers-uitnodiging van de Technische Universiteit Eindhoven voor de presentatie van morgen. Veel meer informatie dan dat heb ik ook nog niet. De makers melden al wel dat ze een RDW-keuring gaan aanvragen voor de auto, dus hij moet gewoon de weg op kunnen.
In Nederland krijgt ie een actieradius van 600 kilometer. Dat lijkt me zwaar overdreven. Dan ben je zelfs vanuit Den Helder startend al lang de grens over of twee keer het IJsselmeer rond. Alle gekheid op een stokje: 600 kilometer is natuurlijk ook al weer revolutionair. De gemiddelde e-auto (de Tesla even niet meegerekend) komt nu tot zo'n 150-200 km, als al.
De studenten van de TU/e gaan in ieder geval meedoen aan de race in Australië, dit najaar, en dan in de 'Cruiser' klasse. Ik kan natuurlijk op mijn vingers natellen dat ie een paar maanden later nog niet in de showroom bij mij om de hoek zal staan. Maar dat doet niets af aan het revolutionaire karakter van deze ontwikkeling.
Als de studenten morgen waarmaken wat ze in hun persbericht beloven, maken we hier in Nederland toch weer heel leuke dingen mee op het gebied van zonne-energie!

Ook benieuwd wat er in Eindhoven wordt onthuld? Kijk dan ook af en toe op Twitter bij @VincentDekker4.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden