Zonnige perioden

De barometers gaan gestaag omlaag, maar het weer wordt er bepaald niet slechter op. De laatste dagen was de luchtdruk weliswaar hoog, maar niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van tanende frontjes zat er veel vocht in de atmosfeer. Dit weekeinde wordt de vochtige lucht verdreven door aantrekkende zuidelijke winden. Ze voeren droge en warme lucht naar het noorden. De meeste wolken zullen daardoor oplossen en het kwik stijgt tot meer dan 15'.

De weersverbetering danken we aan een hoge-drukgebied boven Rusland en een lagedrukgebied over het oostelijk deel van de oceaan en het westelijk deel van de Britse eilanden. Tussen deze weersystemen vrij baan voor zuidelijke winden.

Vandaag is er eerst nog vrij veel lage bewolking en/of mist. Tijdens de middaguren perioden met zon en dat is goed nieuws met het oog op de zonsverduistering. Alleen windveerbewolking kan de zon enigszins versluieren. De temperaturen lopen op tot 15-16', in het zuidoosten tot 19. De zuidelijke wind is matig en aan de kust af en toe vrij krachtig.

Morgen opnieuw een droge en vrij zonnige dag. Op de meeste plaatsen kan het nog wat warmer worden dan vandaag. In het zuidoosten zijn uitersten mogelijk tot ruim 20'. Ook maandag is het nog vrij warm, maar de bewolking neemt toe. Na maandag dringen oceaanfronten tot onze omgeving door. Er kunnen dan enkele buien vallen en het kwik loopt een aantal graden terug.

Compleet winters dit weekeinde op IJsland met 5 tot 10' vorst in het binnenland. Na het weekeinde koelt het ook in het noorden van Scandinavië scherp af. Gisterochtend rapporteerde het Zweedse Kiruna al - 8,2'. Dat lijkt heel laag maar op de 26e september had Naimakka al - 9,7'.

IJsland staat in het nieuws vanweg de vulkaaneruptie onder de Vatnajokull-ijskap. De afgelopen septembermaand was in klimatologisch opzicht ook heel bijzonder. In Akureyri is het in meer dan een halve eeuw niet zo warm geweest. De gemiddelde temperatuur bedroeg 11,4' tegen normaal 6,3. Warmer was het voor het laatst in 1941 en in 1939.

Gisteren bij ons tijdens de ochten op veel plaatsen dichte mist. 's Middags vooral in het noorden en zuidoosten zon en in het zuiden van Limburg meldde Hoensbroek 17,1'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden