Zonnige dagen

Aan het einde van een heldere nacht verschijnt een donkere blauwe kleur in de lucht als aankondiging dat de dag gaat beginnen.

Terwijl de zon nog onder de horizon staat en het aan de grond nog donker is bereiken de eerste zonnestralen de hogere atmosfeer. Zonlicht bestaat uit alle kleuren die samen wit licht vormen. Licht kan worden afgebogen, maar alleen tot een maximale hoek. Aan het einde van de nacht is de hoek te groot om het zonlicht de aarde te laten bereiken. De blauwe kleur wordt veroorzaakt door verstrooiing, een willekeurige weerkaatsing in alle richtingen. Van het zonlicht heeft alleen het blauwe licht deze eigenschap en kan via een grote hoek toch het aardoppervlak bereiken.

Daarna verschijnt aan de horizon een oranje gloed vlak voordat de zon zelf opkomt. Deze kleur ontstaat door de lange weg die het zonlicht door de atmosfeer moet afleggen. Dit zonlicht bevat aanvankelijk alle kleuren maar door de lange weg is er zoveel verstrooiing opgetreden dat het blauwe licht helemaal weg is gefilterd. De kleuren die overblijven vormen samen de oranje gloed. Het licht kan sterk genoeg worden afgebogen om het aardoppervlak te bereiken nog voordat de zon op is.

Dan komt de zon op en gaat de dag beginnen. Eerst zijn er enkele mistbanken, maar deze lossen snel op. De wind waait uit het noorden en is zwak tot matig van kracht. De middagtemperatuur liggen tussen 11 graden in het noorden en 19 in Limburg.

Zondag staat er weinig wind uit overwegend zuidelijke richtingen. Er is wel veel zon, maar deze wordt wel wat getemperd door een waas van sluierbewolking.

Door de zwakke wind wordt het iets warmer met maxima tussen 14 en 21 graden.

In de nieuwe week is er meer bewolking. Maandag blijft het waarschijnlijk nog droog, maar daarna neemt de kans op neerslag toe.

Extremen op 9 april
Hoogste maximum: 23,4 in 1969

Laagste minimum: -5 in 1968

Meeste neerslag: 10,3 mm in 1959

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden