'Zonnig Madeira' bleef overeind

Om liedjes te kennen van de maandagavond op 98-jarige leeftijd overleden zanger, gitarist, componist en tekstschrijver Eddy Christiani, hoef je niet per se een generatiegenoot van hem te zijn.

Pas bij zijn overlijden dringt door dat de geboren Hagenaar al bijna tachtig jaar geleden een hit op zijn naam bracht, die nu nog mensen tot de verbeelding spreekt. De aantrekkingskracht van de hit 'Zonnig Madeira', met zijn heerlijke refrein 'Land van liefde en zon, ik wou dat ik daarheen met jou reizen kon', is overeind gebleven. Het lied bracht hem zelfs het ereburgerschap van dat eiland.

Christiani was niet alleen een perfecte vertolker van het levenslied. In 1939 verruilde hij - geïnspireerd door leden van het Benny Goodman-sextet - zijn conventionele gitaar voor een elektrisch exemplaar, een Epiphone 125 met een 15-wattversterker. Niet lang hierna nam hij als eerste Europeaan een elektrische gitaarsolo op, het door hemzelf geschreven nummer 'The Windmill'.

Hij reeg hits aaneen en werd vanaf eind jaren '40 een van de populairste Nederlandse artiesten. In de oorlogsjaren, toen hij het populair gebleven 'Ouwe Taaie Yippy Yippy Yay' wilde uitbrengen, kregen hij het aan de stok met de Duise bezetter en dook hij onder in België. Zo groot was zijn populariteit na terugkeer in Nederland, dat hij in 1951 besloot om samen met Frans Poptie zijn eigen ensemble op te richten.

Muziek was op jonge leeftijd voor hem al belangrijk, Zijn vader, die in de pianohandel zat, overleed toen hij twee was. Een buurman bracht hem in de latere jaren muzikale interesse bij. "Hij had een pianola met als topper 'Dichter und Bauer'", vertelde Christiani in 1999 in een interview in Trouw. "Dat hoorde ik dagelijks. Na verloop van tijd kon ik die ouverture van voren naar achteren en van achteren naar voren fluiten."

In hetzelfde vraaggesprek vertelde hij dat een dagje strand in Scheveningen met zijn moeder hem voornamelijk kon bekoren vanwege het orkestje op de Pier. "Ik probeerde daar zo dicht mogelijk in de buurt te komen en lag dan op mijn buik op het strand te luisteren".

Toen hij 89 jaar was, nam Eddy Christiani afscheid van zijn publiek. Het grootste deel van zijn leven woonde hij in Amstelveen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden