Zonnig, maar ook vrij fris lenteweer

JORALF QUIST

Een stevig hogedrukgebied in onze regio zorgt voor aanhoudend droog en vrij zonnig lenteweer. Het neerslagtekort is op veel plaatsen opgelopen tot meer dan 70 millimeter. Alleen in het oosten van het land trokken vorige week enkele regen- en onweersbuien over, die lokaal 10 tot 20 millimeter neerslag brachten. In de rest van het land is er geen noemenswaardige neerslag gevallen.

Door de aanhoudende droogte zijn dit weekend, al dan niet door menselijk toedoen, enkele branden ontstaan in de duingebieden van Noord-Holland. Ook voor de boeren is neerslag meer dan wenselijk. Het blijft de komende dagen echter droog. Slechts lokaal valt morgen een enkele bui.

Vandaag begint aan de frisse kant, in het binnenland heeft het aan de grond licht gevroren. Vanmiddag is er veel ruimte voor de zon, alleen in het noordoosten komen wat stapelwolken voor. Met een zwakke tot matige noordoostenwind wordt wel koele lucht aangevoerd. Het wordt 11 graden op de Wadden tot 15 graden in het zuiden. Daarmee ligt de temperatuur aan de lage kant voor deze tijd van het jaar.

Vanavond en vannacht is het helder en koelt het snel af. In het westen blijft de temperatuur steken rond een graad of 5, maar in het binnenland daalt de temperatuur tot net boven nul. Aan de grond gaat het in het binnenland opnieuw licht vriezen.

Morgen is er meer bewolking en is er kans op een enkele bui. Er blijft wel ruimte voor wat zon. Het is opnieuw aan de frisse kant met gemiddeld 14 graden.

De dagen daarna blijft het zonnig en droog lenteweer. De wind draait naar het zuiden, waardoor de temperatuur weer omhoog kruipt.

Op donderdag wordt het een graad of 17, maar in het weekend loopt de temperatuur op tot waarden rond of zelfs boven de 20 graden.

Extremen op 03 mei:
Hoogste maximum: 25,5 in 1990

Laagste minimum: -2,4 in 1967

Meeste neerslag: 21,5 mm in 1973

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden