Weblog

Zonnig handeltje in tweedehands accu's

De Nissan Leaf doorstaat een veiligheidstest. Ook de accu zou menige botsing kunnen overleven. Beeld AP
De Nissan Leaf doorstaat een veiligheidstest. Ook de accu zou menige botsing kunnen overleven.Beeld AP

Je wilt de stroom van een zonnige dag graag opslaan voor gebruik in de donkere nacht. Maar ja, accu's en andere batterijen zijn gewoon (nog) te duur. Toch? Of bieden botsende e-auto's het begin van een oplossing?

Vincent Dekker

Al een paar jaar geleden begon ik te schrijven dat elektrische auto's een prachtige aanvulling op zonnepanelen zouden zijn. De accu ervan kan overdag gebruikt worden als opslag voor zonnestroom, en de accu's zouden door massaproductie snel in prijs kunnen dalen. Beide ontwikkelingen zie je nu op gang komen, waarbij vooral de prijsdaling spectaculaire effecten moet kunnen hebben.

Maar de opkomst van de e-auto heeft nog een derde positief effect. Financieel persbureau Bloomberg heeft een inspirerend artikel over de Amerikaanse knutselaar Jason Hughes en zijn Noorse evenknie Trond Arvid Rosvik. De twee gebruiken (bijna nieuwe) accu's uit Tesla's en Nissan Leafs, als die door een botsing of ander onheil nooit meer de weg op kunnen.

Noorse accuhandel
Rosvik maakt vermoedelijk meer kans op een leuk handeltje dan Hughes, want in Noorwegen verkopen e-auto's, en vooral de Leaf, al een tijdje als warme broodjes. Bijna één op de vijf auto's die in januari een Noorse showroom uitreed, was een e-auto. Het kan niet anders of daar komt weldra een leuke markt op gang in tweedehands accu's...

Een Leaf heeft een accu met een opslagcapaciteit van 24 kWh, genoeg voor zo'n 150 kilometer rijden, maar in mijn geval genoeg voor zo'n vier dagen van gemiddeld stroomverbruik. In zonnige streken zou dat genoeg kunnen zijn om het hele jaar los te komen van het net. In Nederland, bij mij thuis, heb ik denk ik van november tot en met februari/maart nog aanvullende stroom uit het net nodig. Als de panelen nog goedkoper worden en de handel in tweedehands accu's echt zonnige vooruitzichten krijgt, kan ik mijn zonnestroom-productie wellicht verdubbbelen en heb ik misschien alleen in december en januari nog netstroom nodig.

Loodaccu
Hoe zit het trouwens met loodaccu's uit de b-auto's? Daar kun je nu al een tweedehandsmarkt in beginnen. Maar is dat zinvol? Zijn die makkelijk inzetbaar voor opslag van zonnestroom?

Goedkoop net
En ja, ik weet het: zolang de aansluiting op het stroomnet niet te veel kost, is het financieel verstandig om nog gewoon stroom van dat net te betrekken in plaats van dure accu's aan te schaffen. Maar het vastrecht wordt al jaren beetje bij beetje opgeschroefd om de dalende inkomsten uit de verkoop van kWh's te compenseren. Op een gegeven moment gaat de wal: de accu, dit dolende schip keren.

Zonnepaniek
Overigens: allemaal opgelet, vrijdag is het 20 maart. De dag van de Europese Zonnepaniek. Tussen half tien en kwart voor twaalf in de ochtend schuift de maan tussen de zon en onze zonnepanelen in. Nostradamus, de Maya Kalender en andere waarzeggers zijn vergeten ons daarvoor te waarschuwen, maar dat is geen garantie dat bepaalde gedrukte media er niet een inktzwarte dag van weten te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden