Zonnetje tempert de ijspret

Van onze sportredactie ALBERTVILLE - Afgezien van de drukte en de tijdelijke, Latijnsamerikaans aandoende inflatie doet weinig in de Savoie aan de Olympische Winterspelen denken.

De temperatuur in het dal schommelt rond de tien graden, het zonnetje staat strak aan de hemel en het ijs op het schaatsovaal van Albertville en de bobsleebaan in La Plagne lijkt eerder geschikt voor consumptie dan als letterlijke basis van opwindende prestaties.

Ard Schenk, de Nederlandse chef de mission, is er niet in geslaagd de Internationale schaatsunie (ISU) ervan te overtuigen de schaatswedstrijden pas om half zes 's middags te laten beginnen. Dan heeft de kou de overhand gekregen en is er sprake van gelijke omstandigheden. De ervaringen tijdens de training van donderdag- en gistermiddag leerden dat het ijs aan de zonzijde van de baan om half vier nog boterzacht was. De meeste schaatswedstrijden beginnen om vier uur, terwijl de deelnemers aan de lange afstanden reeds vroeg in de middag aan de start worden verwacht. Reglementair zijn de toppers het eerst aan bod. "De beste rijders in een groep hebben het recht op de beste omstandigheden" , vindt hij.

Doelend op het WK mannen in Alma Ata (1988), dat volledig werd verziekt door grote temperatuursverschillen, voegt hij eraan toe: "De ISU heeft een keer de fout gemaakt het banket na afloop tot hoofdzaak te verheffen. Dat mag niet weer gebeuren." Maar de voorzitter van de technische commissie van de ISU, Zimmermann, en in zijn spoor de scheidsrechters Eklund en Bjerkli, zijn niet gevoelig gebleken voor de argumenten van de mogelijk toekomstige bestuurder van de ISU.

De bobsleeers en rodelaars hebben eveneens verzocht hun wedstrijden naar de avond te verplaatsen. In 1968, toen de Winterspelen eveneens in Frankrijk plaatsvonden, vonden de wedstrijden pas om twee uur 's nachts plaats. Het verschuiven van evenementen stuit op bezwaren van de feitelijke financiers van de Spelen, de televisiemaatschappijen. Zij willen de programma-onderdelen zo naadloos mogelijk in elkaar laten overlopen. Jean-Claude Killy, vice-president van het organisatiecomite Cojo, moet daarom toestemming hebben van CBS en de overkoepelende Franse omroepen om het aanvangstijdstip van de afdaling voor mannen (morgen om 12.00 uur) een uur te vervroegen.

Meer over de Winterspelen op pagina 15.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden