Column

Zonnestroom zonder subsidie rukt op naar het noorden

Zonnepark Ameland, de noordelijkste zonneweide van Nederland, was drie jaar geleden ook de grootste zonneweide van ons land. Zonder subsidie ging het toen nog niet.Beeld Zonnepark Ameland

Zonnepanelen zijn zo snel zo goedkoop geworden dat ze op steeds meer plekken in de wereld stroom opleveren die minder kost dan de kilowatturen die uit kolencentrales komen. Subsidievrije zonne-energie lijkt zelfs in mijn groene Bergen nu nabij.

Dat je in de Arabische woestijn met zonnestroom kolen-, olie- en gascentrales kunt verslaan, ach, dat is al weer oud nieuws. Daar komt een kWh nu voor pakweg 2 eurocent uit een paneel, zo'n beetje de helft van wat een kolen-kWh kost. En dat je in Spaanse woestijnen voor zonne-energie ook geen staatssteun meer nodig hebt, zal ook niemand meer verbazen.  De zon staat daar lekker hoog aan de hemel en schijnt bijna alle dagen van het jaar op de enorme panelenvlaktes. Daar wil een zonnepaneel dus al snel renderen.

Maar inmiddels rukt de grens van subsidievrije zonne-energie steeds verder op naar het noorden. Zo krijgt Vauxhall in Canada dit jaar jaar dankzij het Duitse energiebedrijf Innogy twee grote zonneweides zonder dat de Canadese overheid daarvoor in de buidel hoeft te tasten. Vauxhall ligt weliswaar heel zuidelijk in Canada, tegen de grens met de VS aan, maar toch ook al op 50 graden noorderbreedte. Dat is op dezelfde hoogte als bijvoorbeeld Maastricht. Misschien dat ze in Vauxhall wat minder bewolking hebben dan in Maastricht, maar daar staat ongetwijfeld veel meer sneeuw tegenover. Dus zou het in Limburg ook al moeten kunnen, zou ik denken.

Smaak te pakken

Het laatste durf ik met een gerust hart te opperen, omdat inmiddels in Duitsland het energiebedrijf EnBW heeft aangekondigd om ook een subsidievrij zonnepark te gaan bouwen en wel ten oosten van Berlijn. Bij Wilmersdorf komt op 1,6 vierkante kilometer een park van 175 MW dat 175 GWh per jaar aan stroom moet gaan opleveren, genoeg voor 50.000 huishoudens. Dat zonne-energie in Duitsland zonder subsidie kan, werd in augustus al even bewezen toen bestaande zonneweides een maand geen steun nodig hadden. En EnBW heeft de smaak van subsidievrij te pakken, want het  kondigde vorig jaar ook al aan een groot windmolenpark in de Noordzee te willen bouwen zonder overheidssteun. 

Wilmersdorf ligt op 52,3 graden noorderbreedte, nagenoeg precies de hoogte van mijn eigen dorp Bergen. Ook bij ons zijn plannen voor nieuwe zonneweides. Ook al worden die geen 1,6 vierkante kilometer groot, het moment dat die zonder subsidie genoeg rendement gaan opleveren, komt nu ongetwijfeld dichterbij.

Meer creativiteit

Overigens is de prijs van zonne-energie niet alleen afhankelijk van de kosten van de panelen, stellages en omvormers. Ook de huurprijs van de grond speelt uiteraard een rol. Die is in woestijnen lekker laag, en ook in het oosten van Duitsland, in het gebied van de vroegere DDR, betaal je niet veel voor een vierkante meter. In Nederland ligt dat heel anders, al zie je ook hier dat de meeste grote zonneweides nu verschijnen in de dunbevolkte noordelijke provincies. 

Rond plaatsen als Bergen heb je meer creativiteit nodig, zoals zonneweides op vervuilde grond en voormalige stortplaatsen, of als ‘dak’ boven grote parkeerplaatsen. Naast snelwegen heb je gratis ‘grond’ op geluidsschermen en - wallen.  En ik ben vanzelfsprekend ook heel benieuwd hoe de rekensommen uitpakken voor drijvende ‘zonneweides’ op meren of de Noordzee. Kortom: ook in Nederland moet subsidievrije zonnestroom tot de mogelijkheden gaan behoren.

In zijn weblog ‘Vincent wil zon’ belicht Vincent Dekker innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Lees meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon.

Lees ook:

Ook het IJsselmeer gaat stroom leveren

Zonnepanelen staan op het punt het water te veroveren. Schreef ik een vorige keer welke enorme mogelijkheden het IJsselmeer zou kunnen bieden, nu blijkt dat drijvende zonnepanelen al worden toegepast. En ja, ook in het IJsselmeer komt een flink testveld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden