Zonnestroom wordt steeds goedkoper

In één dag was de subsidiepot voor zonnepanelen voor consumenten weer leeg. Er moet nu geloot worden. Maar is die steun nog wel nodig?

Volgens sommige ondernemers in de zonnesector zijn de prijzen van zonnepanelen de laatste tijd zo sterk gedaald, dat zonnestroom voor burgers nu al kan concurreren met grijze stroom. Leverancier van zonnepanelen SolarNRG, bijvoorbeeld rekent voor dat een eigen zonne-energiesysteem nu al rendabel is als je een rekensom voor de komende 20 jaar maakt. Als de stroomprijs voor consumenten fors gaat stijgen in die periode, wat de verwachting is, dan is een subsidie eigenlijk niet meer nodig.

Consumenten hebben dan meer aan een aantrekkelijke financieringsregeling, dan aan een subsidiepot die werkt als een loterij met veel verliezers, is de stelling van SolarNRG, die bijval krijgt van andere ondernemers in de zonnesector.

Een loterij is de huidige pot van 69 miljoen euro voor zonnepanelen op kleine schaal inderdaad. De regeling opende op 1 maart en was diezelfde dag al ruim overtekend. Bij het ministerie van Economische Zaken kwamen voor 17.00 uur ’s middags al 17.000 aanvragen binnen. Het geld zal onder deze belangstellenden verloot worden, mits de aanvraag natuurlijk aan de eisen voldoet.

Die pot blijft toch nog wel even nodig, verwacht Wim Sinke, specialist zonne-energie van Energie Onderzoekscentrum Nederland (ECN). Zonnestroom voor consumenten kan volgens Sinke in Nederland nu nog niet op eigen kracht concurreren met gewoon opgewekte elektriciteit. „Ik zal niet zeggen dat het morgen kan. In Zuid-Europa zou het kunnen, omdat daar meer zon is. Maar daar staan niet de systemen met de laagste kosten. De goedkoopste systemen staan in Duitsland, maar daar schijnt de zon minder.”

Sinke is voorzichtiger met zijn rekensom dan de zonneondernemers. „Je moet een heleboel aannames doen. Daar kun je de uitkomst met minstens een factor 2 mee beïnvloeden.” De ECN-deskundige telt alles mee, van de investering en de bijbehorende kosten van rente en afschrijving tot de, minder aantikkende, kosten van onderhoud en beheer. „Dan kan zonnestroom over vijf tot tien jaar voor consumenten op brede schaal concurreren met stroom uit het stopcontact. Zonder een voorschot te nemen op prijsstijgingen van gewone stroom in de toekomst.”

Niet voor niets rekent Sinke terughoudend, legt hij uit. „In een dichtbevolkt land als Nederland moet je zonnepanelen op een aantrekkelijke manier integreren in daken, gevels en allerlei andere constructies. Daarmee koop je draagvlak. Dat kost meer dan wanneer je een groot systeem in een weiland plaatst. Als je de nadruk te eenzijdig op prijzen legt en systemen plaatst die niet in de omgeving passen, dan ontstaan er problemen als je zonne-energie op grote schaal wilt gaan toepassen in de gebouwde omgeving.”

Sinke deelt wel de zorg van de zonnesector dat de zon als bron van duurzame energie in Nederland onderschat wordt. „Het gaat altijd over wind en biomassa. Zonne-energie zou alleen iets voor de hele lange termijn zijn, er is nog veel scepsis. Maar de ontwikkelingen gaan veel sneller dan de meeste mensen denken. Er is geen duurzame energievoorziening mogelijk zonder zonnestroom en zonnewarmte. Er is maar een handjevol duurzame bronnen die een grote bijdrage kunnen leveren. En zonne-energie hoort absoluut in dat rijtje thuis.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden