Weblog

Zonnestroom voor 9 cent? Moet kunnen, zeggen ze in VS

Als je het eerlijk uitrekent, kost stroom uit zonnepanelen nog maar 9 cent, aldus Amerikaans onderzoek. Beeld
Als je het eerlijk uitrekent, kost stroom uit zonnepanelen nog maar 9 cent, aldus Amerikaans onderzoek.

Een Amerikaans/Candees onderzoek komt tot de conclusie dat de stroom uit zonnepanelen voor consumenten nu net zo duur is als stroom uit het net. Da's groter nieuws dan het misschien lijkt.

Net zo duur als stroom uit het net? Kunst, zult u zeggen, in Nederland is zonnestroom, voor de consument, zelfs al goedkoper! Zie mijn afleveringen over een leven lang 20 en zelfs 15 cent per kiloWattuur.
Maar het Amerikaans onderzoek (dat overigens al weer van eind vorig jaar stamt) heeft het niet over Nederlandse kWh-prijzen van pakweg 23 eurocent. De Amerikanen rekenen met hún consumentenprijzen voor stroom. En die lagen eind 2011 gemiddeld op 11,8 dollarcent, zo weet de US Energy Information Administration (EIA) te melden. Die 11,8 dollarcent zijn bij de huidige dollarkoers (van 1,32) nog geen 9 eurocent.

Ik ben zo vrij het niet te kunnen geloven. Ik wil wel, maar kan het niet. Het gaat natuurlijk die kant op; maar het zou te mooi zijn om waar te zijn als we nu al zover zouden zijn. Toch?

De onderzoekers hebben wel een paar heldere argumenten. Zo stellen ze dat zonnepanelen inmiddels zo betrouwbaar zijn gebleken, dat je ze in 30 jaar of meer mag afschrijven. Ook loopt de opbrengst van panelen in die 30 jaar niet terug met één procent per jaar, zoals tot nu toe als rekenregel wordt gehanteerd, maar met slechts 0,2 tot 0,5 procent.
Het risico dat de opbrengst tegen gaat vallen is bovendien zó klein, dat financiers (banken) voor leningen voor zonnepanelen een minimale rente zouden kunnen rekenen. De huidige, onnodig hoge rente is nu juist nog een struikelblok voor grootschalige aanschaf van zonnepanelen, aldus het rapport. Omgekeerd: als er voor panelen een subsidie zou komen in de vorm van een renteloze lening, zou zonnestroom nu voor heel veel streken in de VS de goedkoopste stroomvariant zijn.

Een van de auteurs van het rapport is Joshua Pearce, onder meer professor Materiaalkunde en techniek aan Queen's University in Canada en de Michigan Technological University in de VS. Volgens Pearce was de grootste verrassing bij hun onderzoek dat veel aannames bij de huidige kostprijsberekening van zonnestroom al lang achterhaald bleken te zijn.
"We hebben het omslagpunt bereikt", aldus Pearce tegenover Greentechmedia. "Stroom uit zonnepanelen is goedkoper dan stroom van het net."
In Amerika dus, bij omgerekend 9 eurocent per kWh....

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden