Weblog

Zonnestroom voor 9 cent? Het kan al voor 8...

Zonnestroom: groen én goedkoop. Beeld
Zonnestroom: groen én goedkoop.

Amerikaans/Canadees onderzoek zegt dat stroom uit zonnepanelen eigenlijk nog maar iets van 9 eurocent per kiloWattuur kost. Ik kon het maandag niet geloven. Maar mijn eigen spreadsheet zegt hetzelfde...

De Amerikanen betaalden eind vorig jaar voor hun stroom uit het net 11,8 dollarcent, pakweg 9 eurocent, per kWh. Zonnestroom kost in feite niet meer dan dat, beweren hoogleraren uit de VS en Canada in een intrigerend rapport. Ze gaan er dan wel van uit dat er heel weinig of geen rente over de investering moet worden betaald. Maar dat vinden ze niet gek, want zonnepanelen gaan tegenwoordig al minstens 30 jaar mee en vormen nagenoeg geen risico voor de geldschieters.

Ik zei maandag nog dat ik het te mooi vond om waar te zijn. Dat het iets voor de toekomst zou zijn, zo'n lage kWh-prijs. Maar het zat me toch niet helemaal lekker en dus ben ik zelf maar weer eens een spreadsheet gaan maken, en zie: ik kom zonder rente zelfs nog iets lager uit! En met rente ziet het er eigenlijk ook nog steeds veel gunstiger uit dan ik eerder dacht.

Ik heb mijn spreadsheet op het web beschikbaar gemaakt voor iedereen. Dan kunt u zelf de bedragen invoeren die voor uw zonnepanelen zouden kunnen gelden en zo zien wat u straks voor uw eigen stroom betaalt. (Hier boven staat slechst een voorbeeld waarin u niet zelf kunt gaan rekenen.)

Rente
Duidelijk is dat het heel veel uitmaakt hoeveel rente u moet betalen voor de lening waarmee u de panelen koopt, of hoeveel rente u zelf wilt rekenen voor het spaargeld dat u in die panelen stopt. Elke procent rente extra maakt uw stroom ongeveer een eurocent per kWh duurder. En bij een rente van 5 procent, wordt uw stroom ongeveer de helft duurder dan wanneer u geen rente rekent cq hoeft te betalen.
Ik reken met een gemiddelde rente. Daarmee bedoel ik dat ik uitreken hoeveel rente u over de afschrijvingsperiode van zeg 30 jaar gemiddeld moet betalen danwel uzelf gunt. In het begin is er nog niet afgeschreven en betaalt u dus rente over de volle investering. Maar na elke afschrijving wordt het bedrag waarover rente wordt berekend kleiner. Het gemiddelde waarmee ik werk is de rente over het eerste jaar en de rente over het laatste jaar waarin wordt afgeschreven bij elkaar opgeteld, en dat bedrag door twee gedeeld.
Ik reken geen onderhoudskosten. Tot nu toe (na bijna een jaar) heb ik die zelf nog niet en wat je hoort en leest is dat ze nagenoeg nihil zijn. Dan maken ze dus hoe dan ook (vrijwel) niets uit op de kWh-prijs.

Omvormer
Ik weet de prijs van een losse omvormer niet, maar gok op zo'n 500 euro. Dat zal over tien jara, als hij vervangen m,oet worden, misschien nog 500 euro zijn, maar dat weet ik niet. Dus heb ik voor het rekenvoorbeeld met de set van WijWillenZon ook voor de toekomst op 500 euro gerekend.

Installatiekosten
De installatiekosten kunnen nogal uiteen lopen. Je kunt het als handige doe-het-zelver helemaal alleen doen, je kunt op een ongelukkig dak ook 1500 euro aan een installateur kwijt zijn. In het rekenvoorbeeld ga ik uit van 700. Maar duidelijk is ook dat het niet zo heel veel op de kWh-prijs uitmaakt als het installeren iets duurder uitvalt. Net zoals de prijs van de omvormer niet echt veel invloed heeft.

Iets over het hoofd gezien?
Heb ik in mijn eenvoudige berekening iets over het hoofd gezien?
Meld het, dan kan ik dat aanpassen in mijn spreadsheet.
U kunt de manier waarop ik de prijs bereken op de rekenbladen 1 en 2 zelf in detail zien, maar niet aanpassen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden