Weblog

Zonnestroom: van 80 dollar naar 90 cent in 35 jaar

Zonnecellen, de bouwstenen van panelen,zijn door massaproductie ongekend snel in prijs gedaald. Beeld EPA
Zonnecellen, de bouwstenen van panelen,zijn door massaproductie ongekend snel in prijs gedaald.Beeld EPA

Energie uit zonnecellen kost nu 90 dollarcent per Watt aan vermogen. Dat is nog maar 1 procent van de 80 dollar van 1976. Hoeveel lager kan het nog?

Vincent Dekker

Bloomberg, een van de grootste financiële persbureaus ter wereld, rapporteert tegenwoordig via dochter BNEF ook specifiek over de markt van 'nieuwe energie'. Dat levert geregeld interessante gegevens op.
Zo heeft BNEF gekeken naar de ontwikkeling van de kosten van energie uit zonnecellen. Daar hebben ze onderstaande grafiek voor kunnen maken.

null Beeld Bloomberg New Energy Finance
Beeld Bloomberg New Energy Finance

De grafiek laat zien dat in 1976 zonnecellen (waaruit zonnepanelen zijn opgebouwd) nog 80 dollar kostten per Watt aan capaciteit (zie onderaan voor korte uitleg) die ze leverden. Tien jaar later was dat 9 dollar, in 1996 nog 6 dollar en in 2011 was dat geslonken naar 90 dollarcent, zeg maar 70 eurocent.
Vooral de laatst drie jaar daalde de prijs weer hard, van 4 dollar naar die 90 cent. Dat was het gevolg van de grootschalige productie in China en niet van staatssteun, aldus de Australische hoogleraar strategisch management John Mathews.
In een artikel over de Bloomberg-cijfers wijst hij op de vijf jaar tot 2008, waarin de prijs stabiel rond de 4 dollar per Watt schommelde. Dat is wel het gevolg van subsidie geweest. Subsidie bij de afnemers dan, waardoor er geen reden voor de fabrikanten was om de prijzen te verlagen...

Dunne film nog goedkoper
De grafiek toont ook nog een tweede lijn, die van 2006 naar 2011 loopt en lager ligt. Dat is de prijs van zonne-energie uit 'dunne film zonnecellen'. Die zijn per Watt aan vermogen goedkoper dan de bekende zonnecellen van de huidige panelen. Maar ze zijn minder efficiënt en je hebt er dus veel grotere oppervlakten van nodig om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken. Voor uw en mijn dak nog niet geschikt dus. Maar: daar wordt aan gewerkt, in Nederland met name, zo kon ik u onlangs nog melden.

De lijnen in de grafiek lopen zo keurig steil omlaag, dat je je gaat afvragen: waar houdt de prijsdaling op? En wanneer? Voorlopig houdt 't nog niet op, dat lijkt wel zeker.

Zie ook Twitter voor nieuws over energiezaken: @VincentDekker4.

(Voor wie het begrip 'capaciteit' niet helemaal helder is: mijn twaalf panelen hebben elk een capaciteit van 230 Watt, samen dus 2760 W, oftewel 2,76 kW. Dat is wat ze bij mooi zonnig weer midden op een dag in juni zo'n beetje leveren. Doen ze dat een uur lang, dan hebben ze 2,76 kiloWattuur geproduceerd. De zonnecellen van mijn panelen zouden in 2011 dus 90 dollarcent keer 2760 W is pakweg 2500 dollar hebben gekost, 2000 euro. Daar moet je dan nog zonnepanelen mee maken, dakframes aan toevoegen, kabels en een omvormer bij optellen alsook de kosten van het installeren. Momenteel kom je dan uit op zo'n 4500 tot 5000 euro. En zo'n set levert per jaar dan ongeveer 2500 kWh aan stroom op, althans op mijn dak.)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden