'Zonnestroom is even kansrijk als windenergie'

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Er wordt in Nederland te eenzijdig op windenergie ingezet, vindt Wim Sinke, hoogleraar duurzame energiesystemen. Zonne-energie heeft minstens even goede mogelijkheden. Sinke weerspreekt in Trouw tien fabels over zonne-energie. "Mensen die de mogelijkheden van zonne-energie onderschatten, hebben hun getallen niet op orde", vermoedt hij. "Of ze staren zich blind op al die postzegeltjes op daken. Er zijn veel meer vierkante kilometers beschikbaar. En duur is het ook niet. De kosten van grootschalige zonne-energie zijn vergelijkbaar met windparken op zee."

Het gaat voorspoedig met de zonne-energie in Nederland. De panelen liggen inmiddels op een kwart miljoen daken. Het vermogen aan zonne-energie verdubbelde vorig jaar tot 722 megawatt, dat is meer dan een verviervoudiging in twee jaar tijd.

Volgens Sinke, manager programma-ontwikkeling zonne-energie bij ECN in Petten, is desondanks de rol in Nederland nog marginaal. In 2013 dekten zonnepanelen nog slechts 0,1 procent van de totale energiebehoefte. Iets meer dan een half procent van de elektriciteit was zonnestroom. In Duitsland is dat ruim 5 procent en in Italië 8 procent. Volgens Sinke moet het lukken om in Nederland ook binnen vijf jaar op 5 procent te komen.

Hij gelooft niet in grootschalige zonnecentrales in de zonovergoten Sahara die Europa van stroom moeten voorzien. De onderhoudskosten zijn hoog, bij het transport van de stroom naar Europa gaat veel energie verloren en naarmate zonnestroom goedkoper wordt, gaan de transportkosten zwaarder wegen. "Bovendien creëren we zo een nieuwe vorm van energie-afhankelijkheid. Eerst waren het olie en gas uit het Midden-Oosten en Rusland, straks is het zonnestroom uit Noord-Afrika."

De Verdieping 10

'Er is meer uit de zon te halen'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden