Weblog

Zonnestroom in een jaar helft goedkoper: nog slechts 2,6 cent per kWh

President Obama opende een paar jaar geleden al een zonne-centrale in een Amerikaanse woestijn. In Dubai breken ze nu record na record met de laagste kostprijs. Beeld AFP
President Obama opende een paar jaar geleden al een zonne-centrale in een Amerikaanse woestijn. In Dubai breken ze nu record na record met de laagste kostprijs.Beeld AFP

Het emiraat Dubai, gelegen middenin de mondiale olievoorraad, heeft opnieuw een wereldrecord te pakken: de laagste prijs voor een kiloWattuur zonnestroom. Met 2,99 dollarcent, 2,6 eurocent, wordt zonne-energie daar nu vrijwel de helft goedkoper dan begin vorig jaar.

Dubai vestigde begin 2015 al een record, toen nog met 5,84 dollarcent. Ook dat deed al wenkbrauwen fronsen. Zo goedkoop, dat kon toch eigenlijk niet. Maar het kan dus wel, en het kan dus zelfs nog veel goedkoper.
Dubai opende eind vorig jaar de inschrijving voor een veiling waar rond de jaarwisseling al met grote belangstelling naar werd uitgekeken. In totaal wil het kleine woestijnland, ongeveer zo groot als de provincie Noord-Holland, nu 800 MW aan zonnepanelen laten neerzetten. De eerste 200 MW moeten er in april 2018 staan, en in 2019 en 2020 komt daar telkens 300 MW bij.

Alle vijf onder oude record
Op 1 mei waren er nog vijf gegadigden in de race voor het project. Opmerkelijk is al dat alle vijf de bieders ruim onder de recordprijs van vorig jaar blijven: de duurste komt uit op omgerekend 3,9 eurocent per kWh. Dat op zich zou al een nieuw laagterecord zijn geweest, want sinds eind februari stond dat op omgerekend 4,2 eurocent voor een project in Peru.

Maar het meest opmerkelijke is natuurlijk de prijs die de laagste bieder bereid is te rekenen. De 2,99 dollarcent of 2,62 eurocent is maar liefst 40 procent lager dan het record uit februari van Peru. Dat zal te maken hebben met een grotere zonzekerheid in Dubai, maar moet ook met lagere kostprijs van panelen en andere apparatuur, alsook slimmere bouwtechnieken, te maken hebben.

Arabische realiteit
Het moet de fossiele wereld, niet in de laatste plaats alle buren van Dubai, koud om het hart slaan. Tegen dit soort stroomprijzen is geen enkele andere techniek bestand...

Kennelijk hebben sommige Arabische landen die nieuwe realiteit al omarmd. Het bod van 2,99 dollarcent is afkomstig van een consortium van drie bedrijven: uit Spanje, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Kanttekening
Relativeren van deze ontwikkeling lijkt bijna niet mogelijk, maar toch enkele kleine kanttekeningen. Het is me nog niet duidelijk of de 2,99 cent gelden voor het hele project, of slechts voor een deel. En als het laatste het geval is, is het dan voor de laatste 300 MW die in 2020 gerealiseerd moeten worden? Zo ja, dan heeft het consortium dus nog vier jaar van Chinese prijsverlagingen voor de boeg. Maar dan gelden voor de projecten van 2018 en 2019 dus weliswaar iets hogere maar ook nog altijd record-lage prijzen.

Bij ons, in het iets minder zonnige West-Europa, zullen de zonnestroomprijzen altijd wel iets hoger blijven liggen dan in woestijnstreken. Maar het kan niet anders of ook wij gaan profiteren van de lagere kosten die er mede dankzij Dubai met zonnepanelen zijn gemoeid.

Aanvulling op 03-05-2016, 17.00 uur
Het blijkt dat mijn eerste kanttekening niet gemaakt had hoeven worden. De prijs die bekend is gemaakt, geldt voor de eerste 200 MW die al in 2018 gerealiseerd moeten zijn. Deskundigen vermoeden dat de laagste prijs, van 2,99 dollarcent per kWh, wel is gebaseerd op het binnenhalen van het hele project, van 800 MW dus. Maar dat is niet met zoveel woorden bekend gemaakt. De prijzen van de andere vier bieders zullen wellicht nog kunnen dalen als zij de hele 800 MW in de wacht slepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden