Weblog

Zonnestroom gaat naar 2 à 3 cent per kiloWattuur

Dunne film zonnecellen, ontwikkeld onder leiding van prof. Miro Zeman aan de TU Delft. Beeld TU Delft
Dunne film zonnecellen, ontwikkeld onder leiding van prof. Miro Zeman aan de TU Delft.Beeld TU Delft

Over zo'n vijftien jaar is de techniek van zonnepanelen zoveel verbeterd, dat een kiloWattuur zonnestroom in gunstige regio's nog slechts 2 of 3 eurocent kost.

Vincent Dekker

Die voorspelling durfde een groep internationale PV-experts aan tijdens een recente bijeenkomst in Brussel. De Nederlander Wim Sinke was een van hen en vertelde erover op de presentatie in Amsterdam waar ik de vorige keer al over schreef.

Sinke maakte wel meteen een kanttekening voor al te grote Nederlandse optimisten: bij ons zal de kWh-prijs bij 4 of 5 cent blijven steken. Maar dat zal mijn pret niet drukken. Met een kostprijs van 5 cent of minder is zonnestroom zo'n beetje altijd overal rendabel.

Rendement omhoog
De belangrijkste verbetering die er aan komt is een groter rendement, aldus Sinke. Standaardpanelen zetten nu zo'n 15 procent van het zonlicht om in elektriciteit. Dat gaat verdubbelen en nog meer. Daardoor kun je straks met kleinere panelen toe om dezelfde opbrengst te halen, wat minder bevestigingsmateriaal vergt en minder tijd voor de installatie, wat de kosten dus omlaag brengt. Bovendien zal de productie van de panelen zelf ook steeds goedkoper worden.

Dat het rendement snel zal stijgen meent ook Miro Zeman. In het blad Delft Integraal van de TU Delft meldt hij de ontwikkeling van een nieuw type dunnefilm zonnecel met vier lagen waarmee zijn groep een rendementrecord heeft gevestigd. De meest geavanceerde zonnecellen halen over een paar jaar een rendement van 50 procent, voorspelt Zeman. En: 'In 2030 is 40 procent rendement voor zonnepalenen heel normaal. ... In 2030 is zonnestroom de goedkoopste van allemaal.'

Saldering snel onnodig
Op weg naar die 4 of 5 cent (en 2 of 3 cent in Spanje, de Sahara en Texas) in 2030, zal de prijs per kWh rond 2020 al rond de 7,5 cent kunnen komen, voorziet Sinke. Ook al niet slecht natuurlijk.
Bij zo'n prijs heb je in feite al geen salderingsregeling meer nodig, meent hij. Als je de opgewekte stroom zelf gebruikt, bespaart je dat iets van 20 tot 25 cent per kWh; als je de stroom teruglevert aan het net krijg je wellicht de 4 of 5 cent die de energiebedrijven ook moeten betalen voor stroom uit gas- of kolencentrales. Gemiddeld kom je dan waarschijnlijk ruim boven de 7,5 cent uit die een kWh stroom uit je zonnepanelen je kost.

Versoberen
De regering is al druk doende de huidige salderingsregeling te versoberen. Dat is prima voor degenen die nu of straks panelen aanschaffen, maar zou natuurlijk niet fair zijn tegenover degenen die de afgelopen jaren de markt op gang brachten door toen nog prijzige panelen aan te schaffen.
Ehh, ja, dit is in mijn geval preken voor eigen parochie en portemonnee... Maar daarom niet minder waar, lijkt me.

Behoefte aan meer zonnig panelennieuws? Kijk ook af en toe is naar mijn Twitter-berichten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden