Weblog

Zonnestroom direct naar de wasmachine?

Hoeveel zonnepanelen kun je direct aansluiten op een stopcontact? Dit is duidelijk te veel, maar waar ligt de grens? Beeld Vincent Dekker

Leg je zonnepanelen op je dak, dan heb je al gauw een extra groep nodig in de meterkast. Maar wat nu als je je zonnestroom via je wasmachine richting het net stuurt?

Goed voorbeeld doet goed volgen. De zonnepanelen op mijn dak hebben al diverse mensen geïnspireerd om ook op zonnestroom over te stappen. Sinds kort is ook een zuster van mij lid van de panelenclub.
Bij haar een bescheiden aantal van vijf panelen, van elk 250 WattPiek, op haar schuine dak. Prima op het zuiden gericht en geen schaduwproblemen, dus goed voor de maximale opbrengst: 1250 WP, of zelfs wat meer.
Ze deed mee aan een inkoopactie van Noord-Hollandse gemeenten en het bedrijf dat de opdracht won, Met de zon, is een vertrouwde naam. Die installateur moet dus wel weten wat ie doet, zou je zeggen.
Maar mij verbaasde aanvankelijk toch de manier waarop haar omvormer met het stroomnet is verbonden. Geen aparte groep, maar gewoon via het stopcontact van de wasmachine boven in huis. Tot nu toe leefde ik in de veronderstelling dat je dat alleen kon doen bij 600 WP of minder aan panelen-vermogen. Bij mijn zuster is dat dus ruim het dubbele.

Oververhitting
Even Googlen bracht mij bij SolarWebsite.nl, die hier in 2012 al eens aandacht aan besteedde. Daar wordt uitgelegd waarom je niet onbeperkt veel panelen via een stopcontact mag aansluiten.

Even een beetje technische prietpraat om dit duidelijk te maken: Consumentenaansluitingen hebben groepen van 16 Ampère en dat komt bij onze 230 Volt overeen met maximaal 3680 Watt. Bij kortsluiting en als je zware apparaten aansluit die samen meer dan 3680 W trekken uit één groep, dan slaat de stop door ter beveiliging.
Als je echter halverwege de wasmachine en de meterkast je omvormer van de zonnepanelen op de groep aansluit, kan het fout gaan. Je zonnepanelen leveren dan bijvoorbeeld 1500 W rechtstreek aan de wasmachine en van het net wordt via de stop nog 3000 W gehaald voor die machine en wat andere apparaten. De stop zal niet doorslaan. Maar door de bedrading tussen omvormer en wasmachine etc gaat wel een stroom van 4500 W. Daar zijn stroomdraden in huis niet op berekend, en door oververhitting kan brand ontstaan.

Toch veilig?
Heeft de installateur bij mijn zuster nu een domme beginnersfout gemaakt? Ik gok erop van niet. Hij heeft de omvormer namelijk aangesloten op het stopcontact waar ook de wasmachine op is aangesloten, en dat stopcontact ook nog eens van stoppen voorzien. Er zijn dus geen draden die meer dan 3680 W te verwerken kunnen krijgen.
Volgens mij is de zaak dus veilig. Maar ik ben geen elektrotechnisch genie. Heb ik gelijk?

Waarom heeft die installateur trouwens niet gewoon een aansluiting in de meterkast via een extra groep gemaakt, zult u wellicht vragen?
Nou: de zonnepanelen liggen op het zuidelijk gerichte dak, en de meterkast is aan het andere eind van het huis. Kortom: veel dradentrekkerij in een huis met betonnen muren en vloeren. Duur, en mijn zuster zat ook niet te wachten op dikke kabels door het huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden