Weblog

Zonnepanelen verslaan windmolens

Zonnige tijden voor zonnepanelen: voor het eerst verslaan ze windmolens als het om nieuw vermogen gaat. Beeld Vincent Dekker
Zonnige tijden voor zonnepanelen: voor het eerst verslaan ze windmolens als het om nieuw vermogen gaat.Beeld Vincent Dekker

Even kort een leuk nieuwtje tussendoor: Er is vorig jaar wereldwijd voor het eerst meer nieuw vermogen geïnstalleerd in de vorm van zonnepanelen dan in de vorm van windmolens!

In mijn vorige weblog kondigde ik aan dat de volgende aflevering over de warmtepomp in Groningen zou gaan. Die aflevering houdt u tegoed, die komt er echt snel aan, maar dit bijzondere nieuwtje wilde ik u ondertussen toch niet onthouden.

Kantelpunt
Cleanedge, dat de marktontwikkelingen rond schone technologie volgt (onder meer voor investeerders), heeft net zijn nieuwste jaarrapport vrijgegeven. En daaruit blijkt dus dat voor het eerst sinds Cleanedge in 2000 de ontwikkelingen begon bij te houden, er meer GigaWatt aan opwekcapaciteit is bijgekomen dankzij zonnepanelen dan door het installeren van windmolens. Het verschil is nog niet groot: 36,5 om 35,5 GW, maar Ron Pernick van Cleanedge durft toch te schrijven dat een kantelpunt in de geschiendenis van schone energie is overschreden.

Pernick tekent daar wel bij aan dat het totale geïnstalleerde vermogen van windmolens nog 2,5 keer groter is dan dat van zonnepanelen (PV), en dat windmolens vorig jaar de wind bepaald niet in de zeilen hadden (er is 20 procent minder aan windvermogen geplaatst dan in 2012). Maar hij verwacht, mede dankzij sterk dalende kosten voor zonne-energie, dat PV sneller zal blijven groeien en dat vanaf 2021 het totale vermogen van zonnepanelen dat van windmolens (716 om 697 GW) zal overtreffen.

In zijn rapport heeft Pernick ook een hoofdstuk opgenomen getiteld 'Nul-energiegebouwen winnen terrein'. Daar gaat dus mijn volgende blog weer over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden