Zonnepanelen steeds goedkoper; nu nog een goed dak

FOTO ANP Beeld
FOTO ANP

Zonnepanelen voor particulieren lijken financieel steeds aantrekkelijker. De prijzen van de panelen dalen, terwijl de energieprijzen stijgen. Dat meldt de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vandaag. Maar niet alle daken kunnen meedoen.

Het zou volgens Milieu Centraal zo'n 15 jaar duren voor je als gezin meer verdient met eigen groene stroom dan met gewone energie. 'Dat is veel sneller dan een aantal jaren geleden,' meent directeur Vera Dalm.

De berekening gaat ervan uit dat een gezin ongeveer 5.000 euro aan 9 panelen kwijt is, inclusief toebehoren als een omvormer en kabels. Daarmee kan jaarlijks zo'n 320 euro aan stroom bespaard worden. Na 15 jaar zou het gezin dan uit de kosten zijn en kunnen gaan verdienen aan de eigen stroom. Wanneer de reguliere energieprijzen blijven stijgen begint het besparen al eerder. Bijkomend voordeel is het bezuinigen van ongeveer 800 kilo aan CO2, wat weer goed is voor het milieu.

Van de daken
De zonnepanelenmarkt is de laatste jaren bezig aan een opmars. Er zijn steeds meer aanbieders en de prijzen gaan omlaag. Daardoor is de manier van energie opwekken voor steeds meer mensen financieel haalbaar, ook zonder aanschafsubsidie. Maar er is wel een belangrijke voorwaarde: het dak moet wel geschikt zijn voor de panelen. Het liefst moet het dak richting het zuiden of zuidwesten gelegen zijn, in een juiste hellingsgraad en zonder schaduw van omliggende huizen of bomen.

Via de site van Milieu Centraal kunnen geïnteresseerden uitzoeken of zonnepanelen voor hun een goede optie zijn. Daarnaast stellen verschillende mensen die al gebruikmaken van zonnepanelen hun huis open van 7 mei tot en met 15 mei. Adressen van deze huizen zijn te vinden via Solar Days.

Reactie op reacties tot 7 mei 2011
Er wordt hevig getwijfeld aan de terugverdientijd van zonnepanelen. Ik heb daarover in mijn blog over de aanschaf van mijn panelen het nodige geschreven, zoals over rente, rendement en afschrijving. Zie bijvoorbeeld de twee afleveringen Mijn zonnepanelen worden nog goedkoper en Zonnige verrassing van de installateur. Mijn conclusie: alles afwegende krijg je bij de huidige stroomprijs een mooi rendement op je panelen. En als de stroom duurder wordt, stijgt dat rendement heel snel.
Als reageerder De Groot denkt dat ie goedkoper uit is door zijn stroom van Nuon, Ned. Energie Maatschappij etc te blijven betrekken, wens ik hem/haar veel sterkte bij de verwerking van de komende prijsverhoging. De olieprijs moge nu dan net weer even dalen, in juli zullen de stroomtarieven toch flink stijgen. En op de lange duur (zeg 10 tot 20 jaar) heb ik nog altijd stroom voor pakweg 22 cent per kWh of (als de panelen zijn afbetaald) veel minder, terwijl De Groot dan een euro per kWh mag betalen.
Vincent Dekker,
van het weblog Vincent wil zon

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden