Weblog

Zonnepanelen op oostdak en toch veel stroom

Als je panelen noodgedwongen op een oost- of westdak moet leggen hoef je niet te treuren.

Het Duitse Sunways heeft zijn zonnecellen weer een procentje efficiënter gemaakt, naar 19,4 procent voor monocristallijn en 17,9 procent voor de multicristallijn. Panelen met die cellen leveren net zo veel stroom vanaf een (zuid-)oostdak als mijn panelen die pal op het zuiden staan gericht.

De zonnepanelentechnologie ontwikkelt zich met grote sprongen, zoals bij de Amsterdamse uitvinding van Albert Polman, en in kleine stapjes. De sprongen vergen veel tijd, al snel 5 tot 10 jaar, de kleine stapjes worden elk jaar wel gezet. Kocht ik bijna twee jaar geleden zogeheten multicristallijne zonnepanelen van 230 wattpiek (Wp), nu is 245 Wp al bijna de standaard. Die leveren dus al 6 procent meer stroom op dan mijn panelen.
Sunways heeft de volgende stap al weer ontwikkeld. De nieuwe zonnecellen van het Duitse bedrijf zijn ruim een procent efficiënter gemaakt door een betere oppervlaktestructuur. Monocristallijne cellen zetten nu 19,4 procent van het opvallende licht om in stroom. Een paneel met 60 van die cellen levert dan 270 Wp, aldus het bedrijf. De resultaten zijn gecontroleerd door het gerenommeerde Fraunhofer-Institute, dus dat zal wel snor zitten.

Verlies goedgemaakt
Die 270 Wp heeft, realiseerde ik me plotseling, een leuk effect. Wie geen plat dak heeft, of geen dak dat op het zuiden is gericht, moet zijn panelen meer of minder op het oosten of het westen gericht plaatsen. Dat scheelt stroom. Als ik de berichten daarover op het internet goed heb begrepen, scheelt het 15 procent als je panelen pal oost of pal west gericht staan.
Met panelen van 270 Wp op een oostdak, krijg je dus 15 procent minder stroom, en dat komt als het ware overeen met panelen van 230 Wp die pal zuid gericht zijn. Kortom: wie straks monocristallijne panelen aanschaft van 270 Wp en die pal oost moet richten, hoeft niet al te zeer te treuren. Die krijgt net zo veel stroom als ik van mijn 230 Wp panelen die pal zuid staan.
Bij multicristallijne panelen, in feite gebruikelijker dan de mono's, zal de opbrengst per paneel dankzij Sunways zo'n 250 of 255 Wp worden. Als je die panelen op het zuidoosten of zuidwesten richt, heb je ook daarvan net zo veel stroom als ik van mijn panelen.
En dat terwijl de prijs van de panelen nu toch flink lager ligt dan wat ik heb betaald...

Als u trouwens moet kiezen tussen panelen op een oost- of een westdak, en de schaduwproblemen op beide daken gelijkwaardig zijn (of zelfs geheel afwezig), adviseer ik voorlopig voor het westdak te kiezen.

Meer kleine watt-stapjes worden gezet op Twitter, onder andere via @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden