' Zonnepanelen op kerken en moskeeën'

Christenen, moslims en joden willen zich gezamenlijk inzetten voor een duurzame samenleving. Daartoe ondertekenden zij gisteren een manifest ’Geloof in duurzaamheid’.

„We moeten leren leven naar het groene hart van God”, riep Reinier van den Berg de christelijke gemeenschap gisteren in de Kloosterkerk op. „We moeten meer aandacht hebben voor het groene hart van Allah”, sprak üzcan Hidir daarna in een Haagse moskee. Rabbijn Awraham Soetendorp genoot zichtbaar van deze saamhorigheid. „Dat wij samen zitten in elkaars spiritueel centrum is zeldzaam. Dat geeft hoop.”

De ’duurzaamheidstour’ langs de twee gebedshuizen was georganiseerd door Perspectief, de jongerenafdeling van de ChristenUnie. „Het is hypocriet om te praten over rentmeesterschap maar geen klimaatmaatregelen te nemen”, menen zij. „En als drie grote geloofsgemeenschappen de handen ineenslaan, kunnen vijf miljoen mensen worden bereikt.”

Perspectiefvoorzitter IJmert Muilwijk: „Er is veel sociale controle binnen onze gemeenschap. Als iemand bijvoorbeeld een joint opsteekt, heeft iedereen een oordeel. Maar als je met een Hummer (grote terreinwagen – red.) naar de kerk komt, hoor je daar niets over. De verantwoordelijkheid die we hebben voor volgende generaties wordt nog nauwelijks besproken.”

De drie sprekers van de verschillende geloven waren zeer enthousiast over het initiatief tot het samen ondertekenen van een manifest ’Geloof in duurzaamheid’ waarin zij afspraken zich in te zetten voor ’het behoud van de schepping’. „Een revolutie”, sprak Van den Berg, naast weerman bij RTL ook regelmatig spreker over religie en wetenschap. „We kijken elkaar nu in de ogen zonder eens te zoeken naar de verschillen maar ons juist te richten op de overeenkomsten.”

Van den Berg riep kerken op ’kleur te bekennen’. „We moeten groene kerken krijgen met zonnepanelen op het dak, zodat we laten zien dat gelovigen ook van deze tijd zijn. Kleine maatregelen als de thermostaat een graadje lager zetten of minder vlees eten, maken – als we dat met zijn allen doen – wel degelijk verschil.”

Hidir, docent aan de Islamitische Universiteit Rotterdam, legde uit dat het besef er bij moslims in Nederland vaak nog niet is om zuinig te doen met water, elektriciteit en andere middelen. Volgens de Korandocent moet er veel meer prioriteit gegeven worden binnen de islam aan de ethische normen voor duurzaamheid.

Dat was tot voor kort ook lastig, meldde rabbijn Soetendorp. „Zolang er wantrouwen is of er wel sprake is van een klimaatverandering veroorzaakt door de mens, handelt men niet snel.” Eindelijk is dat wantrouwen nu grotendeels weg, constateert de rabbijn. „Dat is een voorwaarde om mensen aan te zetten tot actie.”

Het is de bedoeling dat dit weekend er zowel in kerken als in synagogen en moskeeën gepreekt gaat worden over rentmeesterschap, met name over minder energieconsumptie om zo het milieu te sparen. Muilwijk: „Dat is verantwoordelijkheid nemen en het woord rentmeesterschap invulling geven, want we dragen vooralsnog de boodschap van rentmeesterschap niet altijd goed uit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden