Weblog

Zonnepanelen gaan de lucht in

null Beeld

Zonnepanelen zijn vlakke platen, het woord zegt het eigenlijk al. Niet dus, menen Amerikaanse onderzoekers. Met een harmonica-vorm die de lucht in steekt, haal je tientallen procenten meer stroom uit je vierkante meter dakoppervlak.

Ook al zijn zonnepanelen inmiddels toch zo'n 50 jaar oud, het blijkt de laatste tijd toch echt nog een jonge business. De ene vernieuwing volgt momenteel de andere verbetering op. Zoals deze onverwachte harmonica. Met dank aan een gouden tipgever voor het nieuws hierover.

Aan het vermaarde Amerikaanse onderzoeksinstituut MIT heeft teamleider Jeffrey Grossman computers laten uitzoeken welke vorm je aan zonne'panelen' zou kunnen geven opdat die meer rendement uit het zonlicht zouden halen. Volgens Grossman kan een soort harmonica de zonne-energiewereld weer een flinke stap vooruit helpen.

Enerzijds is het logisch dat je met panelen die bijna vertikaal 'op elkaar gestapeld' zijn, op een vierkante meter dakoppervlak meer stroom kunt opwekken. Al moet je met zonnepaneel-'torens' natuurlijk wel rekening houden met schaduwwerking. Er moet een grotere afstand tussen de torens zijn dan tussen traditioneel schuin staande panelen.

Maar het voordeel is misschien nog niet eens dat je meer vierkante centimeters aan zonnecellen kwijt kunt in zo'n toren. Het blijkt dat de harmonicavorm ook voor een betere opbrengst zorgt bij laag staande zon, dus in de ochtend en namiddag en in de winter. Ook bij bewolkt weer doen ze het merkbaar beter dan de nu gebruikelijke panelen. Daardoor heb je een veel gelijkmatiger productie van zonnestroom gedurende een dag en in de loop van het jaar. Omdat de cellen bijna vertikaal staan zijn ze ook beter geschikt voor gebruik op plaatsen waar de zon altijd laag staat, zoals in het hoge noorden.

De constructie vergt meer zonnecellen per vierkante meter dakoppervlak en dat zou de zaak kort geleden nog te duur en dus onrendabel hebben gemaakt. Maar de prijs van de cellen is zo snel aan het dalen, dat dit geen probleem meer is. Voor wie weinig dak beschikbaar heeft, of in Noord-Noorwegen danwel zuidelijk Nieuw-Zeeland woont, zou het de moeite waard kunnen zijn.
Hoe het bij ons, op 52 graden noorderbreedte uitpakt, en met al onze bewolkte dagen, zou eens onderzocht moeten worden...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden