Weblog

Zonnepanelen en accu's ideaal voor het oerwoud

Traditie en moderne middelen naast elkaar in Aurora. Beeld Vincent Dekker
Traditie en moderne middelen naast elkaar in Aurora.Beeld Vincent Dekker

Waar haal je midden in het oerwoud de stroom voor een ziekenhuis, restaurant of woonhuis vandaan? Juist ja, van het dak.

Dit bericht zit al een tijdje in mijn toetsenbord te popelen om geschreven te worden. Het is geen wereldschokkend nieuws, maar ik vind het wel enorm illustratief voor de grote voordelen die zonnepanelen kunnen hebben.

In oktober was ik voor vakantie en familiebezoek in Suriname. Uiteraard kon ik het niet laten om uit te kijken naar alle zonnepanelen die daar het groene land van groene stroom zouden voorzien. Nou, niet dus. In Paramaribo, waar ongeveer de helft van alle Surinamers woont, hebben ze tegenwoordig geregeld stroomproblemen, maar die worden niet met zonne-energie opgelost. Gemiste kans!

In het oerwoud werd mijn geduld uiteindelijk echter rijk beloond. Want daar: bij een touristenresort, voor een ziekenhuisje, en zowaar ook midden in een dorp, hebben ze de zonnepanelen al helemaal ontdekt.

De logica is daar dan ook onweerlegbaar. Vroeger was men er aangewezen op stroomgeneratoren. Dure apparaten die kapot gingen en onderhoud vergden, onderhoud geleverd door monteurs uit een verre stad die alleen per korjaal bij de haperende machine konden komen. Reistijd: vier uur enkele reis. 'Voorrijkosten' rijzen dan al snel de pan uit.
Ook de dieselolie waarop die aggregaten draaien, moest in kleine vaten met diezelfde korjaal worden aangesleept. Literprijzen rijzen dan ook al snel diezelfde pan uit.

Het andere alternatief: een hoogspanningskabel naar de dorpen en touristenoorden, geeft weer heel andere problemen. Die kabels moeten vrij hangen, niet tegen boomtakken waaien. Dus moet je een corridor in het oerwoud vrijhakken. En na een paar jaar opnieuw vrijhakken, en een paar jaar later alweer, want ja, dat oerwoud, dat wil wel groeien.

Zaadjes
Dan ben je er nog niet, want je zult de kabels ook geregeld moeten ontdoen van planten die er 'spontaan' op gaan groeien als een vogels er hun poep-met-zaadjes op laten vallen. Het is een leuk gezicht, al die wilde planten die hoog boven je in stroomdraden wortelen, maar duurzaam is anders.

Dat ze daar, midden in dat schitterende Amazonewoud, dus zonnepanelen hebben ontdekt, verbaast dus niet echt. Eén keer neerzetten, weinig onderhoud en nooit meer brandstof aanslepen, en het oerwoud hoef je alleen nog maar te kappen als je er een kostgrondje of huis wilt realiseren.

Ik was in Anaula en Aurora, in het Surinaamse oerwoud. Maar zulke afgelegen plekken heb je natuurlijk overal in de wereld. Of het nou in het oerwoud, de woestijn, hoog in de bergen of op een eilandje is. Dankzij zonnepanelen kun je in alle uithoeken van de wereld de geneugten van elektriciteit beleven. Nou vooruit: niet óveral. Hartje noordpool blijft een probleem.

Hebt u vaker trek in groene zaken? Volg me dan ook via Twitter

Zonnepanelen voor het ziekenhuis. Beeld Vincent Dekker
Zonnepanelen voor het ziekenhuis.Beeld Vincent Dekker
Een zaadje in vogelpoep verricht op elektriciteitskabels wonderen. Beeld Vincent Dekker
Een zaadje in vogelpoep verricht op elektriciteitskabels wonderen.Beeld Vincent Dekker
Ook dieselolie voor generatoren zou zo naar Aurora moeten worden gebracht. Daar wint zonne-energie het dus makkelijk van. Beeld Vincent Dekker
Ook dieselolie voor generatoren zou zo naar Aurora moeten worden gebracht. Daar wint zonne-energie het dus makkelijk van.Beeld Vincent Dekker
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden