Weblog

Zonnepanelen: een kruiwagen voor een praalwagen

Zonnepanelen inspireren: een jaartje na mijn twaalf verschenen er dertig op het dak van de buren. Beeld
Zonnepanelen inspireren: een jaartje na mijn twaalf verschenen er dertig op het dak van de buren.

Dit weekend een heel opmerkelijk advies gelezen van iemand van wie je die visie niet zou verwachten. We moeten even rustig aan doen met zonnepanelen, vindt Thijs de la Court.

Vincent Dekker

Thuis de la Court is niet de minste in groen-land. Hij is wethouder duurzaamheid in Lochem namens GroenLinks en bestuurslid van het Klimaatverbond, e-Decentraal, het Vertrouwenspact en WISE. Hij heeft dus recht van spreken als het om groen-doen gaat. Toch heb ik het gevoel dat hij zaterdag de plank flink heeft misgeslagen.
Volgens De la Court, zie De onzin, en zin, van zonnepanelen, zijn zonnepanelen niet de beste investering als het om duurzaamheid gaat. Windmolens renderen veel sneller, isolatie idem dito, en als je dan toch iets op je dak wilt, leg er dan zonneboilers voor warm water op. Coöperaties die zonnepanelen propageren zijn 'een beetje dom' en als ze ze zelf gaan aanschaffen levert het ze weinig op.

Kamergeleerde
Dat zijn nogal stevige uitspraken. Maar op mij komen ze toch over als die van een ouderwetse kamergeleerde. Ik mis een portie praktijk in zijn verhaal.
Laat ik een paar voorbeelden geven. Windmolens, die zijn volgens De la Court veel rendabeler dan zonnepanelen. Klopt, als ze op het land staan. En ach, da's nou jammer: ik woon in Noord-Holland, en die provincie verbiedt nieuwe windmolens op land, terwijl ze overal elders ook amper welkom zijn.
Zonneboilers? Daar heb ik vorig jaar verlekkerd naar gekeken. En vervolgens moeten concluderen dat ze in huize Dekker uiterst onrendabel zouden zijn. Ze pakken bij mij helemaal geen grote energieslurper aan, zoas De la Court voorspiegelt. Pas als ze m'n cv-water helpen verwarmen, wordt het interessant, maar rendabel is dat nu ook nog niet.

Kruiwagen
Isolatie dan? Ja, isolatie is slimmer dan zonnepanelen! Dat zal ik u in mijn volgende blog, over mijn spouwmuurisolatie, ook nog eens uit de doeken doen.
Maar waaroom heb ik mijn spouwmuur geïsoleerd? Omdat ik ook al dubbel glas had genomen, het dak had geïsoleerd en nieuwe kozijnen had geplaatst? Ook. Maar het denken ging vooral snel richting groen toen ik na één zomer ontdekte wat mijn kersverse zonnepanelen aan energiebesparing voor me gingen betekenen.
Ik durf de stelling aan dat wie eenmaal zonnepanelen op zijn of haar dak heeft gezet, vervolgens heel snel gemotiveerd raakt om meer aan duurzame energie te gaan doen. Zonnepanelen zijn bovendien leuk, sexy, spreken aan, kun je enthousiast over praten met vrienden en familie, steken buren aan. Zonnepanelen zijn de ideale kruiwagen om duurzame energie naar binnen te loodsen.

Praalwagen
Zo'n kruiwagen moet je niet op een zijspoor rangeren. Zo'n kruiwagen moet je met slingers omhangen en bovenop de voorste praalwagen van de optocht zetten.

Wilt u meer weten over kruiwagens als praalwagens? Op Twitter komen ze langs via @VincentDekker4.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden