Weblog

Zonnepanelen-btw per 1 juli omlaag

Dit systeem wordt op 1 juli een paar honderd euro goedkoper. Beeld
Dit systeem wordt op 1 juli een paar honderd euro goedkoper.

Gelukkig, Den Haag heeft niet tot 1 januari willen wachten. Zonnepanelen vallen vanaf 1 juli onder het 6-procent tarief. Scheelt al gauw een paar honderd euro. Gaan we nu allemaal wachten tot 1 juli?

Als ik de tweet van Liesbeth van Tongeren van GroenLinks mag geloven, betaal je voor zonnepanelen die je vanaf 1 juli aanschaft geen 19 maar slechts 6 procent btw. Dat is afgesproken in het Lenteakkoord, waarvan vandaag veel details uitlekten.
Even dreigde het btw-nieuws pas over enkele weken, na doorrekening door het CPB, naar buiten te worden gebracht. Maar dat vonden sommigen in Den Haag kennelijk veel te laat.
Nadat het plan voor de btw-verlaging voor zonnepanelen op 26 april werd gepresenteerd, begonnen sommige installateurs te klagen over een kopersstaking. Door nog even te wachten met de bestelling, kon de consument immers mogelijk honderden euro's uitsparen. Als de btw-verlaging pas op 1 januari 2013 zou zijn ingegaan, zoals wel werd gevreesd, zou 2012 een verloren jaar worden voor de ontwikkeling van zonne-energie in Nederland.
Dat gaat nu dus niet gebeuren, maar ook 1 juli is toch nog een kleine tegenvaller. Zonnepanelen kun je het beste vóór de zomer, nu dus, installeren, want mei en juni zijn mooie opbrengstmaanden. Maar wie dat doet, loopt dus flink wat geld mis. De extra kWh's die je nog in juni binnenhaalt als je wel nu installeert, kunnen dat btw-verschil bij lange na niet goedmaken.
Ik ben benieuwd hoe rustig de installateurs het nu tot 1 juli krijgen.
Daarná, ja, daarna moet de zonvloed niet meer zijn te stoppen. :)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden