Zonnepanelen besparen oliestaat Texas half miljard

President Obama prijst op 21 maart dit jaar bij het grootste zonnepark van de VS, in de staat Colorado ten noorden van Texas, zonne-energie aan. Beeld AFP
President Obama prijst op 21 maart dit jaar bij het grootste zonnepark van de VS, in de staat Colorado ten noorden van Texas, zonne-energie aan.Beeld AFP

Texas, de staat in de VS die de olieboortoren zo'n beetje heeft uitgevonden, zou er goed aan doen grootschalig zonnepanelen te installeren. Het zou de inwoners vorig jaar een half miljard dollar aan stroomkosten hebben bespaard.

Dat meldt het consultantsbureau The Battle Group in een rapport over de stroomstoringen van vorig jaar. Texas kampt met name in de zomer met stroomtekorten. Door de hoge temperaturen in de staat schakelen veel inwoners dan de airconditioning aan. Die verbruikt zoals bekend veel stroom. Als gevolg daarvan had Texas een jaar geleden, tijdens een erg warme zomer, diverse keren last van stroomuitval.

De traditionele manier om aan de stijgende stroomvraag in piekuren te voldoen is het bouwen van piekstroomcentrales. Omdat die centrales slechts een beperkt deel van de dag en het jaar nodig zijn, zijn ze duur in het gebruik. Mede daardoor kan voor elektriciteit op momenten van piekvraag een extra hoge prijs worden gevraagd.

Die stroomuitval en piekprijzen kunnen echter voorkomen worden met behulp van zonnepanelen, aldus The Battle Group. De panelen leveren immers uitgerekend de meeste stroom als de zon hoog aan de hemel staat en de temperaturen dus ook hoog zijn. Het nadeel van zonnepanelen (alleen veel stroom als de zon goed schijnt) is voor Texas zo dus een voordeel.
Zonnepanelen lossen meteen ook nog een tweede probleem op, dat van water. Traditionele elektriciteitscentrales hebben veel water nodig, maar Texas heeft daar in de zomer een gebrek aan. In warme zomers heeft zelfs Nederland al last van koelwatertekorten voor elektriciteitscentrales, waardoor hier dan ook al eens stroomtekorten dreigden. Zonnepanelen leveren stroom zonder water te verbruiken.

Piekstroom in Duitsland goedkoper
Dat zonnepanelen de prijs van piekstroom sterk kunnen drukken, is de laatste tijd in Duitsland al duidelijk geworden. In Duitsland wordt de piekvraag niet door airco's veroorzaakt maar door economische activiteiten op werkdagen. En die piekvraag treedt goeddeels overdag op, als zonnepanelen dus stroom leveren. Zoals ik in april al kon melden staan er in Duitsland nu zoveel zonnepanelen opgesteld dat die de prijs van piekstroom nagenoeg tot de prijs van basisstroom hebben weten te drukken.

(Om misverstanden te voorkomen: de boortoren is natuurlijk een Chinese uitvinding, van 2200 jaar geleden...)

Wilt u nog meer energienieuws zien langskomen, dan kunt u me op Twitter volgen via @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden