Weblog

Zonnepanelen-actie in groot deel Noord-Holland

Welk bedrijf heeft genoeg installateurs in dienst om half Noord-Holland van panelen te voorzien? Beeld
Welk bedrijf heeft genoeg installateurs in dienst om half Noord-Holland van panelen te voorzien?

Maar liefst 19 gemeenten in Noord-Holland hebben de handen ineen geslagen om hun inwoners aan de zonnestroom te krijgen. Ze organiseren een veiling die voor extra lage panelenprijzen moet zorgen.

Vincent Dekker

In Noord-Holland boven het IJ kleuren de daken volgend jaar misschien massaal blauw. Een heel groot deel van de gemeenten daar doet mee aan een actie om via de veilingwebsite iChoosr een zo voordelig mogelijke aanbieding van zonnepanelen te krijgen. Ook Haarlem en Amstelveen hebben zich overigens bij het initiatief aangesloten, zo weet het Noordhollands Dagblad te melden.
Heerhugowaard, bekend van de Stad van de Zon, heeft in de persoon van GroenLinks-wethouder Christiaan Kwint het plan bedacht. De andere 18 deelnemende gemeenten zijn: Alkmaar, Amstelveen, mijn eigen Bergen, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Graft-De Rijp, Haarlem, Heiloo, Hoorn, Koggeland, Langedijk, Medemblik, Opmeer, Schermer, Stede Broec en Zaanstad.
De lijst maakt me overigens wel nieuwsgierig waarom Schagen niet meedoet. Omdat daar VVD en CDA samen de ene PvdA'er in het college overstemmen?

Samen sterk, samen goedkoop
De actie houdt in dat iedereen zich vanaf 1 juni kan aanmelden als belangstellende. Half september moet er dan een zeer grote groep zijn en dan kunnen installateurs en leveranciers gaan bieden. Wie de laagste prijs vraagt voor zijn panelen en installatiekosten, krijgt de opdracht. Het staat er niet met zoveel woorden, maar ik gok dat ook de kwaliteit wel een rol zal spelen.
De winnende installateur neemt dan met de belangstellenden contact op en pas als er een concreet aanbod ligt voor het eigen huis, moet een belangstellende zeggen of hij echt meedoet.

Het is niet de eerste veiling die op deze manier probeert de kosten van zonnepanelen te drukken. Zie bijvoorbeeld wat Eigen Huis al heeft gedaan en nu voor een tweede keer organiseert via 123 zonne-energie. En in Zutphen heeft ZET op een veel kleinere schaal hetzelfde gedaan.
Als de 19 gemeenten veel ruchtbaarheid aan hun intitiatief gaan geven, kan dit echter wat deelnemeraantal betreft wel een van de grootste veilingen gaan worden, met dus de grootste kans op voordelige aanbiedingen.

Krachten bundelen, ook de installateurs
Wel vraag ik me af welk installatiebedrijf straks groot genoeg blijkt om al die panelen te installeren. Stel er doen 5000 mensen echt mee, wat me op zich mooi maar niet erg veel lijkt. Bij één installatie per halve dag per team van twee man, heb je dan 2500 'teamdagen' nodig. Wil je iedereen binnen een half jaar zijn panelen bezorgen, dan kom je er niet met een paar installateurs. Tijd voor de Noord-Hollandse installateurs om alvast wat krachten te bundelen?

Twitter
Ik heb sinds een weekje een Twitter-account gericht op mijn energie-activiteiten. Volg me via @VincentDekker4.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden