Zonnelampje goed voor eerste plaats Duurzame 100 2015

Maurits Groen Beeld Jörgen Caris, Trouw
Maurits GroenBeeld Jörgen Caris, Trouw

Maurits Groen is de nieuwe nummer één van de Duurzame 100 van Trouw. De jury beloont hem voor de ontwikkeling van zonnelampjes waarvan er inmiddels 200.000 zijn verspreid onder vluchtelingen, onder meer in Irak, Syrië, Soedan, Congo en de Gaza-strook. Maurits Groen verbindt met zijn lampjes de duurzaamheid met noodhulp.

Redactie duurzaamheid & natuur

Juist door de vluchtelingenstroom die het afgelopen jaar is ontstaan, is de behoefte aan zonnelampjes enorm toegenomen. Meer dan een miljard mensen hebben geen toegang tot elektriciteit. De zogeheten 'WakaWaka's' die Groen heeft ontwikkeld, lampjes van twee ons die met een zonnecel worden opgeladen, geven tot tachtig uur licht na één dag volle zon.

Ze worden volop verkocht in westerse landen. Daar betalen consumenten een aangepaste prijs. Voor elke commercieel verkochte WakaWaka wordt er één weggeven voor noodhulp. "Dat kleine pokkedingetje maakt ginds een wereld van verschil", zegt Groen. "Zelfs het verschil tussen leven het dood."

Adviseur, activist, ondernemer Maurits Groen staat al zes jaar in de Duurzame 100, waarvan de laatste jaren steevast in de top-10. Hij beweegt zich zowat veertig jaar in het groene wereldje en is door de jury vooral gekozen vanwege zijn brede visie. Ook op het criterium daadkracht scoorde hij hoog. Groen is gisteravond in het Academie­gebouw van de Universiteit Utrecht gehuldigd. Vorig jaar stond europarlementariër Bas Eickhout op 1. Eickhout zit dit jaar in de jury.

Zevenentwintig nieuwe namen telt de zevende editie van de Duurzame 100. De jury koos de 100 van 2015 uit 519 genomineerden. De top-10 is voor de helft vernieuwd.

null Beeld TR
Beeld TR

Klik hier voor de lijst met korte portretten van alle personen die in de Duurzame 100 2015 staan.

In de zevende Duurzame 100 staat dit jaar advocaat Roger Cox op 2. Hij is de raadsman van Urgenda in de klimaatzaak tegen de staat. Vorig jaar kwam hij binnen op plek 100. De jury prijst hem voor zijn grote rol in de baanbrekende rechtszaak. Op de derde plaats staat duurzaam architect Thomas Rau.

De jongste in de lijst is opnieuw de 21-jarige Boyan Slat, de uitvinder/ondernemer die twee miljoen euro inzamelde voor zijn mega-experiment om de oceanen van tapijten drijvend plastic te ontdoen. De jury beloont hem voor zijn daadkracht en innovatie. Bij beide criteria scoort hij hoog, bij innovatie staat hij bovenaan. Slat eindigde op 4.

De hoogste nieuwkomer - op 5 - is Eva Gladek, een jonge industrieel ecoloog met een passie voor duurzaamheid. Ze is oprichter van Metabolic, agentschap voor maatschappelijke veranderingen.

Opvallend is dat twee staatssecretarissen, Sharon Dijksma van economische zaken en Wilma Mansveld van milieu, ontbreken in de Duurzame 100. Dijksma stond vorig jaar nog op 57. De vorig jaar ingezette trend dat duurzame veteranen langzaamaan uit beeld verdwijnen, zet zich voort. Oud Rabo-topman Herman Wijffels, groen boegbeeld van de eerste uren, is weg uit de Duurzame 100. Wijffels (73) wilde zelf graag ruimte maken voor veelbelovende, duurzame jongeren.

Groen is vrijdagavond in het Academie­gebouw van de Universiteit Utrecht gehuldigd. Beeld Maarten Hartman
Groen is vrijdagavond in het Academie­gebouw van de Universiteit Utrecht gehuldigd.Beeld Maarten Hartman

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden