Zonnekaart en zonnecoach helpen panelen het dak op

MAAIKE VELDMAN

Een terugkerend dilemma: hoe zit dat nou met die zonnepanelen. Zijn ze niet heel duur? En hoe weet ik of ze op mijn dak passen? Zie daar; de zonnekaart.

Op slechts 6 procent van de Nederlandse daken liggen zonnepanelen. En dat terwijl 67 procent van de Nederlanders ze wel zou willen. De zonnekaart is een digitale atlas waarop precies staat welke huizen geschikt zijn. Ruim tachtig gemeenten doen al mee. MapGear ontwikkelde de online kaarten op basis van een nauwkeurig hoogtebestand van Rijkswaterstaat. Daarmee is de hoeveelheid zonlicht op het dak berekend, rekening houdend met schaduw van omringende gebouwen en bomen. De zonnekaart geeft een gedetailleerd overzicht in persoonlijke mogelijkheden; hoeveel zonnepanelen er passen, het vermogen en voor hoeveel CO2-reductie ze kunnen zorgen. Maar ook hoe je panelen kunt verzekeren, waar je kunt nagaan of het dak sterk genoeg is, zelfs hoe je panelen moet schoonmaken.

Zutphen en Kampen waren de eerste in 2012. Inmiddels zijn de provincies Overijssel en Gelderland bijna voorzien. In Drenthe wordt de kaart dit jaar ingevoerd en ook in Limburg zijn de eerste afspraken rond. Projectmanager Egbert Griffioen: "We houden goed in de gaten waar de kaart gebruikt wordt. Is er in een wijk aanzienlijk veel interesse, dan kan de gemeente bijspringen. Bijvoorbeeld door het collectief inkopen van zonnepanelen."

In Drenthe kiest de provincie voor grover geschut, namelijk de campagne Zon Zoekt Drent. Tijdens bijeenkomsten kunnen inwoners vragen stellen aan ervaringsdeskundigen en coaches, onafhankelijke specialisten. Wanneer er veel interesse is uit een buurt kan de zonnecoach langskomen, vertelt Judith Boekel van de Milieufederatie Drenthe. "Zoiets als een tupperwareparty."

Particuliere woningbezitters in Drenthe kunnen aanspraak maken op een zonnelening; een bedrag tussen 2500 en 7500 euro. Interessant is dat de rente maximaal 3 procent lager ligt dan bij een normale lening. Met de besparing op de energierekening wordt de lening afgelost. Inmiddels is de lening al 71 keer aangevraagd. "We zijn pas sinds 1 maart actief, dat gaat dus hard." In totaal kunnen 250 mensen gebruik maken van de lening.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden