Zonnecellen en windmolens in en óp het museum

Het Amsterdamse NEMO krijgt niet alleen een zaal voor duurzame technologie, het wetenschapsmuseum wil ook zelf duurzamer worden. Met zonnepanelen en windmolens op het dakterras.

Jarenlang heeft hij hem moeten verhuren, maar binnenkort krijgt directeur Michiel Buchel van Science Center NEMO in Amsterdam een van zijn mooiste zalen terug. Die wil hij bestemmen voor duurzame en innovatieve technologie.

„Voor kinderen laten we in NEMO de basisprincipes van de techniek zien. Voor volwassenen willen we een stap verder gaan en tonen wat er allemaal mogelijk is met techniek, want veel is nog onbekend bij het grote publiek. We willen ook dat mensen de producten in onze tentoonstelling kunnen aanraken en van dichtbij bekijken. Een zonnecelauto bijvoorbeeld. Hoe ziet zo’n ding er uit? Als die daar staat, krijgt de onderzoeker meteen feedback, en de bezoeker vergeet het nooit meer.”

Het belangrijkste thema in de terugverworven zaal zal duurzame energie zijn. Zelf wil NEMO ook innoveren en zuiniger worden met energie. Creatief directeur Rob van Hattum: „We gebruiken behoorlijk wat energie voor de tentoonstellingen, en het gebouw is ook niet zo zuinig.” Daarom wil NEMO een deel van de energie zelf opvangen. Het enorme dak van NEMO is nu een betonnen terras, maar in de toekomst moet het in drie delen opgedeeld worden. In de punt komen zonnecellen en windmolens, in het midden een terras en onderaan een park, verzorgd met regenwater. „Dat is één van de ideeën”, zegt Buchel. „We willen ook kijken of we in de zomer het water uit het Oosterdok kunnen gebruiken bij de koeling.”

Op het gisteren in NEMO gehouden congres Innosenscia heeft Buchel een oproep gedaan aan ondernemers, wetenschappers en andere onderzoekers om ideeën te leveren voor de innovatieve tentoonstelling. Medeorganisator Wim Raaijen van uitgeverij Industrielinqs zit al vol ideeën. „Dunne schermen die licht geven, met organic ledtechniek (oled). Veel zuiniger dan gloeilampen. Ze zitten al in de schermpjes van sommige mobiele telefoons, en er bestaan al grotere. Stel je voor, een wand van licht in kantoren, zodat mensen prettiger kunnen werken.”

De drie organisatoren van het congres vinden het niet gek dat de duurzame technieken nog zo onbekend zijn. Volgens Raaijen hebben te veel partijen belang bij de status quo en ontbreekt het aan politieke wil. Van Hattum denkt dat energieproductie in de toekomst voor een groot deel in handen zal zijn van elektronicabedrijven. „Er bestaan grote zonnecellen, gemaakt met dezelfde techniek als mijn laptopscherm”, zegt Van Hattum. „Met die dingen kun je steeds meer energie opwekken.” Ook vinden ze alle drie dat er een slimmer energienet moet komen, met meer uitwisseling en hergebruik. Dat is slecht nieuws voor bedrijven die de energiemarkt nu in handen hebben.

De financiering van de tentoonstelling moet een combinatie zijn van publiek en privaat, vindt Buchel. „Ik bied de industrie een etalage voor nieuwe producten, daar mag best iets tegenover staan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden